Hoe personeelsgebrek te lijf gaan met investeringen

Innovatie in technologie en productie zijn belangrijke prioriteiten.
Familiebedrijven schroeven hun investeringen op om de krappe arbeidsmarkt het hoofd te bieden. Bijna allemaal (92%) zetten ze in op procesverbeteringen. Daarnaast legt 81 procent de nadruk op investeringen in personeel. Technologische innovatie (73%) en productinnovatie (61%) staan eveneens hoog op de investeringslijst.
Zeventig procent van de familiebedrijven heeft  moeite om voldoende personeel te vinden, vooral op MBO-niveau en lager. Ruim de helft (54%) vreest voor de continuïteit van productie en dienstverlening. Door meer te investeren in personeel en automatisering hoopt 67% van de familiebedrijven de winstmarges in ieder geval gelijk te houden in 2025.
Om de personeelskrapte op te vangen maakt twee derde (67%) van de familiebedrijven gebruik van zzp’ers, eigenlijk tegen hun zin. Vooral nu de Belastingdienst strenger gaat toezien op schijnzelfstandigheid rond zzp-constructies. Ruim een kwart overweegt om de huidige zzp’ers in dienst te nemen.
Laura Bles–Temme, co-Managing Partner RSM Netherlands: “Ondanks de economische voorspellingen zijn familiebedrijven in hoge mate bereid om te investeren in personeel. Daarmee laten zij zien dat zij personeel bovengemiddeld belangrijk vinden en liever mensen vast aan zich binden, dan dat zij voor zzp’ers kiezen.
Familiebedrijven rekenen niet op hulp van de overheid. Slechts acht procent van de directeuren heeft vertrouwen in de positieve uitwerking van kabinetsmaatregelen voor het familiebedrijf. Tweederde denkt dat de overheid geen oog heeft voor hun belangen. Ruim de helft vreest de huidige wet- en regelgeving schadelijk zijn voor investeringen.
Gerelateerde artikelen