Hoe lang gaat de beurscrisis duren?

De beurs zal herstellen van de coronacrisis, maar wanneer en wat nu?

Mensen op de beurs zullen zich afvragen hoe lang de coronadip nog zal gaan duren. Dit is lastig te voorspellen, maar we kunnen een blik op de geschiedenis werpen, om hier wat nuttigs over te zeggen. Dan blijkt dat een crisis zo om de tien jaar voorkomt. En gemiddeld duurt een crisis dan wel tweeënhalf jaar. Dit waren de grote van de afgelopen decennia:

  • 1987 – Aandelen, valuta en onroerend goed (wereldwijde crisis)
  • 1998 – Azië crisis (wereldwijde crisis)
  • 2008 – kredietcrisis (wereldwijde crisis)
  • 2010 – Eurocrisis (wereldwijde crisis)
  • 2020 – Coronacrisis (wereldwijde crisis)

Hoe lang zal de huidige crisis zijn? En hoe kom je erdoor met bijvoorbeeld je beleggingsportefeuille. De crisis zal flinke impact hebben op je rendement, maar blijf gefocust op de lange termijn. Bekijk hieronder een aantal tips, om weer rust in je hoofd te krijgen.

Praat over de crisis

Op het moment dat de beurzen aan het dalen zijn zal je je afvragen of je uit moet stappen, dit is een keuze die je alleen zelf kan maken. Goed om te weten is dat het timen van de beurs zelfs door specialisten niet te doen is. Het is verstandig om je gekozen strategie aan te houden, dat is waarschijnlijk een doel op de lange termijn. Het kan verstandig zijn om je beleggingscoach te bellen en de situatie te bespreken.

Neem de tijd

Een crisis heeft tijd nodig om te herstellen, dit is ook van belang voor je beleggingsportefeuille. De tijd die het nodig heeft om te herstellen is lastig in te schatten, maar het blijkt uit cijfers van bijvoorbeeld de AEX dat de markt op termijn altijd weer aansterkt en daarmee ook je beleggingsportefeuille. Bij een dalende beurs is het aantrekkelijk om in te stappen, maar ook dit is lastig te timen. Wat hier wel slim kan zijn is gespreid instappen.

Kijk naar je beleggingshorizon

Als je gaat beleggen, doe je dat voor de lange termijn. In de tijd dat je aan het beleggen bent, is de markt waarschijnlijk al een aantal keer omhoog gegaan, maar ook een aantal keer omlaag. Zoals ook de afgelopen weken is gebeurd. Beleg daarom nooit met geld dat je op korte termijn nodig hebt, maar beleg met geld dat je voor een langere termijn kan missen.

Coronavirus en beleggen

In deze periode kan je overwegen om te gaan beleggen, maar zal je ook veel risico's zien, en terecht. Beleggen brengt immers risico met zich mee. Een gesprek met een specialist van bijvoorbeeld Evi van Lanschot zou kunnen bijdragen aan de keuze waar je voor staat.