Hoe gebruikt de ECB kunstmatige intelligentie?
De Europese Centrale bank onderzoekt de mogelijkheid om Ai in te zetten voor de analyse van data over de inflatie. Dat schrijft de ECB in de meest recente blog Careful embrace: AI and the ECB. De ECB benut nu al Ai-technologie voor verschillende doeleinden.
- ECB gebruikt Ai voor analyseren compliance-documenten
- ECB gebruikt Ai voor analyseren inflatie-ontwikkeling
- ECB gebruikt Ai voor softwaretesten en coding
AI wordt gebruikt om grote hoeveelheden gegevens te analyseren, wat bijdraagt aan het handhaven van prijsstabiliteit in de eurozone en de veiligheid van het Europese banksysteem. Dit omvat onder meer het automatiseren van gegevensclassificatie om tijdrovende handmatige processen te verminderen.
Ai voor onderzoek naar prijsvorming
Een ander belangrijk gebruik van AI is in het begrijpen van prijsvorming en inflatie in de EU. AI-technieken zoals web scraping en machine learning worden ingezet om realtime gegevens over productprijzen te verzamelen en structureren, wat de nauwkeurigheid van analyses verbetert.
Ai voor tekstonderzoek toezicht
Op het gebied van bankentoezicht heeft de ECB het Athena-platform ontwikkeld, dat gebruikmaakt van natuurlijke taalverwerking en AI om toezichthouders te helpen bij het vinden, extraheren en vergelijken van informatie in tekstdocumenten. Dit bespaart tijd en verbetert de efficiëntie van toezichthoudende activiteiten.
Ai om software te testen
Grote taalmodellen zoals ChatGPT worden ook verkend voor verschillende toepassingen, waaronder het genereren van code, het testen van software, het analyseren van documenten en het verbeteren van communicatie met het publiek.
Eigen eisen aan Ai?
In hoeverre de ECB al voldoet aan huidige en toekomstige Ai-richtlijnen van lidstaten in de eurzone en de EU is niet duidelijk. Ook is onduidelijk hoe toezicht wordt gehouden op het gebruik van Ai door de rentebepalende en toezichthoudende instantie. Daarnaast is de ECB de belangrijkste belanghebbende in het opkopen van bedrijfsleningen maar of daar Ai gebruik van gemaakt bij het beantwoorden van de vraag welke bedrijfslening het beste gekocht kan worden, is niet openbaar geworden.
Eerder stond de Nederlandse internetbank Bunq onder druk van de toezichthoudende Nederlandsche Bank om geen Ai toe te passen op de verplichte Know Your Client-eisen. De bank heeft de opvattingen met succes bestreden bij de rechter.
FM.nl stuurt 3x per week het belangrijkste financiële nieuws, de interessantste interviews en alle relevante events & bijeenkomsten voor financieel professionals in een overzichtelijke nieuwsbrief.
Wilt u óók op maandag, woensdag en vrijdag in één oogopslag volledig overzicht hebben van alles wat in finance speelt? Meld u dan nu aan voor onze unieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het vaknieuws dat belangrijk is, artikelen die inspireren en informatie die de concurrentie op afstand houdt.