Hoe financieel veilig is Zuid-Korea na de staat van beleg?
De staat van beleg die de president van Zuid-Korea gisteren afkondigde, werd een paar uur later weer ingetrokken. De financiële gevolgen van deze politieke ingreep werken een stuk langer door.
Directe financiële gevolgen
Yoons politieke gok verbijsterde het land en investeerders, wat leidde tot scherpe dalingen in de aandelenkoersen van Zuid-Koreaanse bedrijven en een flinke waardedaling van de Koreaanse won. De Zuid-Koreaanse hoofdindex in Seoul, de Kospi, zakte woensdagochtend zo’n 1,6 procent. Grote bedrijven als Samsung, Hyundai en LG Electronics verloren tot 2,6 procent.
Maatregelen om de financiën stabiel te houden
De Bank of Korea verklaarde de liquiditeit op de financiële markten op korte termijn te verhogen en indien nodig “actieve” stappen te ondernemen op de valutamarkten om stabiliteit te garanderen. Minister van Financiën Choi Sang-Mok kondigde eerder al aan dat de regering alle beschikbare maatregelen zou gebruiken om de beurzen en valutamarkten te stabiliseren.
De munt is alweer hersteld
Tijdens de reguliere beurshandel in Seoul op woensdag werden de koersverliezen van de aandelen weer wat teruggedrongen. Ook de won herstelde bijna volledig van de eerdere flinke daling, na het intrekken van de noodtoestand door Yoon.
Op lange termijn kan de onrust andere gevolgen krijgen
ING maakt zich zorgen over de gevolgen die de gebeurtenissen kunnen hebben voor de kredietbeoordeling van Zuid-Korea. Het consumentenvertrouwen en het ondernemersklimaat hebben een flinke klap en de economische activiteit is vertraagd. “Op dit moment verwachten we geen veranderingen in de beoordelingen zelf, aangezien we niet voorzien dat de situatie verder escaleert”, aldus ING. “De situatie is echter zeer vluchtig en het is mogelijk dat de vooruitzichten voor de beoordeling kunnen veranderen.”