Het vinden van een nieuwe betrekking na je 50ste
In september 2013 kwam Will Henst, een ervaren manager in het facilitaire en logistieke werkgebied met affiniteit voor financiën, gebouwonderhoud en techniek, door reorganisatieperikelen zonder baan te zitten. Een uitdaging gezien de krappe arbeidsmarkt en de leeftijd van Will; hij is de 50 gepasseerd.
Mijn oude werkgever reageerde positief op mijn verzoek om Van Ede & Partners te mogen inschakelen voor mijn begeleidingstraject naar een nieuwe betrekking, aldus Will Henst. Hij vertelt verder over het traject dat hij doorlopen heeft.
Het traject bij Van Ede & Partners startte met het schrijven van een zelfanalyse. Aan de hand van een korte handleiding met 11 vragen kwam ik uiteindelijk tot een zelfanalyse die de basis vormde van mijn verdere pad binnen Van Ede & Partners. Na een gesprek met de bedrijfspsycholoog en het toewijzen van een bij je karakter passende consulent kon de daadwerkelijke begeleiding beginnen.
De eerste drie maanden werden gevuld met een behoorlijk aantal workshops waarin je afstand leert nemen van de situatie bij je oude werkgever , je passie en eigen kwaliteiten opnieuw ontdekt en een hele nieuwe groep mensen leert kennen die dit traject samen met jou doorlopen en beleven. Het resultaat is dat je inzicht krijgt in je waarden, drijfveren en randvoorwaarden voor een nieuwe bestemming. Dit vormt de basis voor je nieuwe “state of the art” resumé. De laatste workshops staan in het teken van campagnetraining: hoe zet ik mezelf weer goed in de markt.
In januari begon mijn daadwerkelijke zoektocht naar een nieuwe betrekking en nam ik tevens deel aan de campagnegroep bij Van Ede & Partners. Aanvankelijk schoorvoetend begon ik met mijn eerste netwerkgesprekken maar al snel bleek dat eigenlijk heel erg leuk te zijn. Je komt in zo’n periode bij zoveel verschillende bedrijven en personen die allemaal enthousiast zijn om jou op een of andere manier te willen ondersteunen naar een volgende betrekking.
Ideeën voor nieuwe zoekrichtingen, tips voor de perfecte sollicitatiebrief, het nog scherper maken van je resumé voor een specifieke branche en mogelijkheden voor een open sollicitatie die niet op de grote stapel terecht komt, zijn allemaal resultaten die ik uit deze netwerkgesprekken haalden. Maar ook tips voor een leuke netwerkbijeenkomst over circulaire economie en een Lions-bijeenkomst over Lean werken binnen een ziekenhuis kwamen op mijn pad.
Het zoeken naar geschikte vacatures deed ik eenmaal per week. Aanvankelijk zocht ik thuis naar vacatures achter mijn eigen bureau, maar gaandeweg het traject bedacht ik me dat Seats2Meet daarbij een betere locatie was. Want ook daar kom je weer mensen tegen die vervolgens weer ideeën opleveren. De consulent bij Van Ede & Partners had me ook nog op het idee gebracht om een reünie te gaan organiseren voor mijn studiejaargenoten. Deze reünie, waarvan ik de voorbereidingen al in januari had gestart, vond plaats in juni en leverde mij samen met mijn jaargenoten een hele leuke avond op en tevens weer een aantal tips en mogelijkheden voor mijn zoektocht.
Naast mijn netwerkactiviteiten solliciteerde ik alleen op vacatures die mij echt leuk leken. Dit leverde mij desondanks veel afwijzingen op met iedere keer de mededeling dat er tussen de 200 en 300 kandidaten hadden gereageerd op betreffende functie. Hierdoor kreeg ik al snel de overtuiging dat solliciteren zonder netwerkcontact eigenlijk geen nut heeft. Inmiddels heb ik weer een hele leuke functie gevonden waar ik met veel plezier werk. De grote vraag is dan natuurlijk: “Hoe ben ik daar terecht gekomen?” Het was een reguliere sollicitatie die niet via mijn netwerk liep! Dus ook dat kan toch resultaat opleveren.
Will Henst is nu werkzaam als Area Manager Operations bij Van Gansewinkel en heeft voor zijn zoektocht naar een nieuwe betrekking gebruik gemaakt van de begeleiding en Campagnegroep van Van Ede & Partners in Eindhoven.