Het nieuwe Power BI: een eerste indruk

Microsoft Power BI wordt door steeds meer mensen gebruikt als een volwaardige business intelligence oplossing op basis van Excel.

Microsoft heeft deze zomer niet bepaald stil gezeten, en heeft een compleet nieuwe versie van Power BI uitgebracht. Ik heb de afgelopen weken de nieuwe Power BI al intensief gebruikt, en het is nu een goed moment om mijn eerste ervaringen te delen.
 
Dashboards
Wie met Power Pivot in Excel heeft gewerkt, weet dat dit een heel krachtige omgeving is om data te analyseren. Met Power Pivot kun je veel meer data aan dan met alleen Excel, ben je in staat om gegevens uit verschillende bronnen te combineren en kun je geavanceerde berekeningen toevoegen aan een model. Met Power View maak je de resultaten van een model op een aansprekende, interactieve manier zichtbaar.
 
In het nieuwe Power BI platform komt er bovenop datamodellen en rapporten een derde laag: dashboards. Het idee van dashboards is dat je onderdelen van verschillende rapporten bij elkaar kunt brengen, zodat je in één oogopslag zicht hebt op de voor jou belangrijkste gegevens. Dat hoeven niet eens gegevens te zijn die in een rapport staan, je kunt in een dashboard ook nieuwe resultaten opvragen uit een onderliggend model.
 
 
Tablets en smartphones
Je kunt dashboards en rapporten in een webbrowser bekijken, maar Microsoft heeft ook Power BI apps ontwikkeld voor de iPad, iPhone, Android tablets en Windows (ik vermoed dat een Windows Phone app zal worden uitgebracht na de komst van de mobiele versie van Windows 10). Zo heb je dus alle belangrijke informatie altijd bij de hand, en kun je met touch-bediening alle details bekijken. Bovendien kun je instellen dat je een bericht krijgt als een bepaalde waardes worden overschreden, of iemand een berichtje sturen over een resultaat dat je opvalt. Dit werkt opvallend eenvoudig, en is nog leuk ook: ik zie heel wat gebruikers enthousiast taartdiagrammen ronddraaien op hun iPhone…
 
 
Power BI Desktop
Tot nu toe had je voor Power BI zowel Excel 2013 nodig als een Office 365 omgeving (Microsofts cloud-gebaseerde Office variant). Dit was in de praktijk voor veel geïnteresseerde Excel-gebruikers een hobbel die moeilijk te nemen was. Microsoft heeft dit zelf ook ingezien en heeft daarom de afhankelijkheden tussen Power BI en Office een heel stuk kleiner gemaakt. Office 365 is niet meer nodig (hoewel Power BI en Office 365 nog steeds prima samengaan), en je kunt zelfs met Power BI aan de slag als je niet over Excel 2013 beschikt. Microsoft heeft namelijk de ‘Power BI Desktop’ beschikbaar gemaakt met daarin de drie Excel add-ins die voor Power BI belangrijk zijn: Power Pivot, Power Query en Power View. En het mooiste: de Power BI Desktop is helemaal gratis! 
 
 
In vergelijking met Power BI in Excel mist de Power BI Desktop nog wel wat dingen, maar tegelijkertijd zijn in de Desktop ook zaken verbeterd ten opzichte van Excel. In de praktijk kun je de meeste modellen goed in de Desktop ontwikkelen. Wat de Desktop natuurlijk niet heeft, is de mogelijkheid om uitvoer van het model in Excel te maken via draaitabellen of Excel-grafieken.
 
Power BI platform
Een heel positieve ontwikkeling in Power BI vind ik dat het nog eenvoudiger is geworden om modellen binnen een organisatie beschikbaar te maken en afnemers van een model zelf rapporten of dashboards te laten maken. Het blijft een kunst om modellen te maken in Power Pivot die echt gebruiksvriendelijk zijn, maar het wordt wel heel eenvoudig om deze modellen te gebruiken en er nieuwe dingen mee te doen.
 
Een andere trend die door Microsoft is ingezet, is dat Power BI de voorkant aan het worden is voor alles wat met het analyseren van data te maken heeft. Zo ondersteunt Power BI ook real-time dashboards, die nieuwe informatie zoals aandelenkoersen laten zien zodra deze beschikbaar is. Ook kan big data worden ontsloten met Power BI.
 
Uiteindelijk betekent dit dat je met Power BI je persoonlijke combinatie van eigen analyses, bedrijfsrapportages, big data en real-time informatie kunt samenstellen, en deze raadplegen waar en wanneer je maar wilt. Een hele stap ten opzichte van spreadsheets in Excel, maar toch nog steeds dichtbij.
 
Michiel Rozema is universitair geschoold wiskundige en is 20 jaar actief in de ICT in diverse advies- en managementrollen. Hij is een bekende spreker en trainer rond Microsoft business intelligence en auteur van het Praktijkboek PowerPivot in Excel. Rozema was als Data Insight Lead bij Microsoft ruim 8 jaar verantwoordelijk voor business intelligence en big data. Momenteel levert hij bij Rubicon, dat advies en technologiediensten levert, als Principal Business Analytics Consultant een bijdrage aan verdere groei op het gebied van business intelligence en business analytics.
 

Gerelateerde artikelen