Herstel financiën laadpalenbedrijf belangrijk voor verduurzaming

Gezond Alfen nodig voor verdere uitrol laadpalen

De directie van Alfen, de producent van laadpalen en systemen voor het elektriciteitsnet, is vol vertrouwen over de lopende gesprekken met de bank voor een nieuwe financieringsovereenkomst. Ondanks het niet nakomen van afspraken over kredietlijnen, blijft de bank voorlopig coulant. Dit bericht kwam naar voren bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

  • Alfen behoudt vertrouwen in nieuwe financieringsovereenkomst.
  • Tegenvallende verkoop laadpalen beïnvloedt strategische koers.
  • Cruciaal vierde kwartaal voor toekomst Alfen

Onno Krap, de nieuwe CFO van Alfen, benadrukt dat er geen sprake is van paniek of grote problemen. “Wij zien geen enkel probleem. Er is niets ingetrokken of veranderd,” verklaarde hij. Alfen beschikt nog steeds over een kredietfaciliteit van 100 miljoen euro en een garantiefaciliteit van 25 miljoen euro, die beide intact blijven. Het bedrijf heeft geen financierings- of betalingsproblemen, ondanks het niet kunnen nakomen van de eerder afgesproken kredietvoorwaarden. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Tegenvallende resultaten

Alfen rapporteerde een nettoverlies van 11,1 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2024, een stijging ten opzichte van het verlies van 9,4 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Ondanks deze verliezen, groeide de omzet met 10 procent tot 245,7 miljoen euro, wat boven de verwachtingen van marktkenners lag. Deze omzetstijging werd echter overschaduwd door de tegenvallende verkoop van laadpalen en het uitstellen van grote deals voor energieopslagsystemen.

Financiering en strategische herziening in Q4

In het vierde kwartaal van dit jaar zal Alfen verder in gesprek gaan met de bank om een nieuwe financieringsovereenkomst te formuleren, gebaseerd op nieuwe doelstellingen voor de komende drie tot vijf jaar. Deze herziening is noodzakelijk geworden door de zwakkere marktomstandigheden in de eerste helft van 2024 en de minder optimistische vooruitzichten voor de rest van het jaar. De gesprekken zullen zich richten op het herstellen van de financiële gezondheid en het realiseren van duurzame groei.

Afname verkoop laadpalen verstoort verwachtingen

Een belangrijke factor die bijdroeg aan de tegenvallende resultaten van Alfen was de lagere verkoop van laadpalen in Europa. Dit was deels het gevolg van een afname in de verkoop van elektrische auto’s, wat een direct negatief effect had op de vraag naar laadinfrastructuur. Hierdoor kwam ook de strategische groei van Alfen onder druk te staan, aangezien de laadinfrastructuur een essentieel onderdeel is van de verduurzaming van het Europese wagenpark.

Belang van laadinfrastructuur voor bedrijfswagens

De laadinfrastructuur speelt een cruciale rol in de vergroening van bedrijfswagens. Europa heeft zich tot doel gesteld om tegen 2030 ten minste 30 miljoen elektrische voertuigen op de weg te hebben. Om dit te bereiken, is een grootschalige uitbreiding van laadinfrastructuur noodzakelijk. Volgens de Europese Commissie zijn er momenteel ongeveer 375.000 openbare laadpalen in de EU, maar dit aantal moet groeien naar 3 miljoen in 2030 om aan de verwachte vraag te voldoen. Voor bedrijven is de beschikbaarheid van een betrouwbare en uitgebreide laadinfrastructuur essentieel om de overstap naar elektrische bedrijfswagens te maken.

Cijfers onderstrepen dringende noodzaak

Onderzoek van het Europees Milieuagentschap (EEA) toont aan dat transport verantwoordelijk is voor ongeveer 25% van de totale CO2-uitstoot in de EU. De transitie naar elektrische voertuigen, ondersteund door een adequate laadinfrastructuur, kan deze uitstoot aanzienlijk verminderen. Voor bedrijven betekent dit niet alleen een kans om bij te dragen aan duurzaamheid, maar ook om te profiteren van fiscale voordelen en lagere operationele kosten op de lange termijn.

Kritieke fase voor Alfen’s strategische koers

Het komende kwartaal wordt cruciaal voor Alfen. Het bedrijf moet niet alleen de financiële stabiliteit herstellen, maar ook de strategische koers herzien om in te spelen op de veranderende marktomstandigheden. De concurrentie in de laadinfrastructuurmarkt neemt toe, en bedrijven zoals Alfen moeten zich onderscheiden door innovatie en betrouwbaarheid. Dit vereist aanzienlijke investeringen, die mede afhankelijk zijn van de uitkomst van de lopende financieringsgesprekken.

Toekomstgerichte aanpassingen

Alfen’s hernieuwde focus op laadinfrastructuur en energieopslag kan helpen om toekomstige groeimogelijkheden te benutten. De Europese Green Deal en nationale stimuleringsprogramma’s blijven belangrijke drijfveren voor investeringen in duurzame technologieën. De uitkomst van de financieringsgesprekken in het vierde kwartaal zal bepalen in hoeverre Alfen in staat is om deze kansen te benutten en zijn leidende positie in de markt te behouden.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen