Herstel duurt langer
In de afgelopen drie maanden zijn de verwachtingen voor substantieel economisch herstel verschoven naar later in 2021, concludeert een onderzoek van IMA onder 1.000 CFO’s en accountants. Meer dan 60 procent van de respondenten in West-Europa is nu van mening dat het economisch herstel pas na het eerste kwartaal van 2021 zal beginnen.
Na het meest gedaald te zijn in het tweede kwartaal, herstelde de orderbalans in West-Europa en Noord-Amerika zich met de grootste marge in het derde kwartaal. Het beëindigen van lockdowns in deze regio’s, met name vanaf juli, heeft de economieën doen stijgen. Het ordersaldo weerspiegelt dit en wijst op een aanhoudend herstel. West-Europa heeft van alle regio’s het minste vertrouwen in verbetering als de crisis voorbij is. Dit is wellicht het gevolg van het toenemende aantal COVID-19-gevallen in deze regio. Ondanks de groei in het tweede halfjaar zal de regio nog steeds ver onder het activiteitsniveau van voor de crisis blijven, wat we ook terugzien in de activiteitenindicatoren in het derde kwartaal.
Alles anders
Door de aard en duur van de coronacrisis zullen er waarschijnlijk permanente veranderingen plaatsvinden in de structuur en potentiële groeipercentages van economieën, concludeert het Institute of Management Accountants. Meer besparingen in de particuliere sector kunnen een van de gevolgen zijn: huishoudens en bedrijven beperken respectievelijk consumptie en investeringen omdat ze voorzichtig blijven in het licht van extreme onzekerheid.
Dit suggereert dat de publieke sector gedurende enige tijd aanzienlijke begrotingstekorten kan hebben om de algemene vraag te ondersteunen. Voorlopig kan de oplopende overheidsschuld in ieder geval worden volgehouden, aangezien de rentetarieven uitzonderlijk laag zijn.
(bron: IMA; foto: Malte Luk, Pexels)