Harrie Vollaard, Jurylid Dutch Fintech Awards: “De grootste kansen liggen in de emerging markets”
Harrie Vollaard is hoofd innovatie bij de Rabobank. Hij constateert dat de industrie de afgelopen jaren sterk veranderd is. "Waar voorheen de vernieuwing uit de industrie zelf kwam, zie je nu dat de meest radicale innovaties van buiten komen." Rabobank benadert actief FinTech- bedrijven of ze benaderen hen. Daarnaast is de bank ook betrokken bij Startupbootcamp FinTech en heeft ze in diverse start-ups geïnvesteerd, waaronder MyOrder en Facturis.
Wat zijn volgens u de laatste technologiegedreven innovaties in finance, in Nederland en het buitenland?
“Blockchain technology, de techniek die ten grondslag ligt aan de bitcoin, is een belangrijke innovatie. Hiermee zal het in de toekomst bijvoorbeeld mogelijk worden om de transactiekosten tot een minimum terug te brengen. Het disruptieve element zit in de mogelijkheid om (elke) waarde te transporten via internet, zoals je ziet bij Ethereum en Codius.
Daarnaast zie ik machine and deep learning (algoritme banking based on big data) en cloud based banking platform solutions als belangrijke ontwikkelingen. Big data wordt steeds meer ingezet voor risico-analyse zie bjivoorbeeld ZestFinance, Pollen of Kabbage. Het kan ook de adviseur helpen om in zijn adviesgesprek waarbij deze technologie (bijv Wizzio gebaseerd op Watson van IBM) wordt ingezet als assisted service voor het vinden van de juiste informatie. Daarnaast kan je op basis van iemands gedrag op social media zijn creditrating bepalen zoals gebeurt bij FriendlyScore of Aire.”
__________________________________________________________________________
De Dutch FinTech Awards 2015 is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de Dutch Fintech Awards 2015.
__________________________________________________________________________
Waar liggen de kansen in de nabije toekomst? Welke bedrijven of diensten zullen in problemen komen? Waarom?
“De grootste kansen liggen in de emerging markets (bank the unbanked). Toegang tot het financiële systeem is essentieel voor emerging markets. Technolgische innovaties kunnen hierbij helpen. Daarnaast zie ik kansen voor micro en nanopayments gerelateerd aan de opkomende trend ‘internet of things’. We gaan steeds meer van een bezit- naar een gebruik. Voor dat gebruik moeten kleine transacties plaatsvinden, waarbij de transactiekosten natuurlijk tot een minimum beperkt blijven, anders is het model niet rendabel. Die lage transactiekosten kunnen weer bereikt worden met behulp van blockchain technology. Bedrijven die het moeilijk gaan krijgen, zijn de crowdfunding platforms. Er zijn inmiddels zoveel spelers op die markt, dat ik een consolidatieslag in de sector verwacht.”
Welke fintech-bedrijven vallen op en zouden op de longlist van de Dutch Fintech Awards moeten komen te staan? En waarom juist deze bedrijven?
“Invoicesharing, dit bedrijf komt in het financiële hart van ondernemingen. Equidam, want hun online waarderingstool is echt een gat in de markt. Sparkholder geeft stakeholders van bedrijven (investeerders, banken, etc) real-time informatie, zodat ze daar snel op kunnen acteren. MKB-bedrijven worden net zo inzichtelijk als beursgenoteerde bedrijven. En Advicegames maakt door middel van een spelelement consumenten meer betrokken bij hun financiën.”
Wat zijn volgens u de belangrijkste uitdagingen en obstakels voor fintech-bedrijven?
“Opschaling denk ik, de Nederlandse markt is te klein voor voldoende schaalgrootte, maar de verschillende juridische kaders kunnen belemmerend werken in opschaling. Daarom pleit ik voor een fiscaal model zoals ook Groot-Brittannië heeft, waarbij het voor investeerders in start-ups fiscaal vriendelijk wordt gemaakt.
Een andere uitdaging is de funding boven de 500.000 euro. De eerste fundingfase komen bedrijven wel doorheen, maar daarna wordt het moeilijk. De oplossing ligt wellicht aan de venture capital-kant. Die is in Nederland nog onvoldoende ontwikkeld. In Groot-Brittannië zijn bijvoorbeeld al VC-funds opgezet door banken.”