Handelsoorlog VS-China treft Nederlandse export met miljarden
Een mogelijke handelsoorlog tussen de VS en China kan de Nederlandse export in 2025-2026 tot 15 miljard dollar schaden. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Allianz Trade. De gevolgen voor Nederlandse bedrijven zijn potentieel groot, met name in sectoren als auto-industrie, transportmiddelen en metalen. Dat meldt het ANP.
• Nederlandse export riskeert miljardenverlies door handelsoorlog VS-China
• EU dreigt klem te raken tussen economische supermachten
• Nieuwe handelsknooppunten profiteren van geopolitieke verschuivingen
De Europese Unie, en Nederland in het bijzonder, dreigt in toenemende mate knel te komen zitten tussen de Verenigde Staten en China. Allianz Trade waarschuwt dat de EU moet oppassen niet ‘gesandwicht’ te worden door de twee economische supermachten. Het gebrek aan een eigen strategisch industrieel EU-beleid wordt als funest bestempeld.
Nederland extra kwetsbaar door VS-gerichtheid
Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade, benadrukt de kwetsbare positie van Nederland. Als een van de drie landen die het meest op de VS zijn gericht, kan de Nederlandse economie extra schade oplopen naarmate de wereldwijde verhoudingen verschuiven en China oprukt in Europa.
Trump’s terugkeer kan handelsoorlog doen oplaaien
Met de mogelijke terugkeer van Donald Trump als president van de VS, verwacht Allianz Trade een opleving van de handelsoorlog. Trump zal waarschijnlijk de tarieven op Chinese en andere strategische importen verhogen, wat de nominale groei van de wereldhandel in 2026 met 0,6 procentpunt kan doen dalen.
China en eu dragen grootste kosten
Bij een beperkte handelsoorlog zouden China en de EU het grootste deel van de kosten dragen, met 67 miljard dollar aan export in gevaar in 2025-2026. In een scenario van volledige handelsoorlog zou dit oplopen tot 217 miljard dollar voor China, Mexico en Canada gezamenlijk.
Geopolitieke nabijheid beïnvloedt handelsstromen
De wereldhandel wordt steeds meer bepaald door geopolitieke factoren. In de afgelopen twee jaar is de bilaterale handel tussen landen die geopolitiek dicht bij elkaar liggen met 620 miljard dollar gestegen, goed voor 60% van de wereldhandel.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]
EU volgt VS, maar betaalt hogere prijs
Hoewel de EU vaak het voorbeeld van de VS volgt bij het opleggen van tarieven aan China, betaalt ze een hogere prijs. Eerdere tarieven kostten de VS 17 miljard dollar per jaar, terwijl de EU bijna 38 miljard dollar per jaar betaalde.
Nieuwe handelsknooppunten profiteren van veranderingen
Allianz Trade identificeert 25 economieën die kunnen profiteren van de nieuwe geo-economische orde. Landen als Vietnam, Maleisië, Indonesië en de VAE worden genoemd als potentiële handelsknooppunten van de volgende generatie. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Landen kiezen zijden in nieuwe wereldorde
Door te kijken naar handelsknooppunten en geopolitieke banden, berekent Allianz Trade geo-economische afstandsscores ten opzichte van de VS en China. Het VK, Ierland en Nederland blijken het dichtst bij de VS te liggen, terwijl de meeste Afrikaanse en Aziatische landen dichter bij China staan.
Actuele ontwikkelingen versterken zorgen
Recente gebeurtenissen onderstrepen de zorgen over toenemende handelsspanningen. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde tijdens haar bezoek aan China voor de risico’s van economische ontkoppeling. Ze benadrukte het belang van een gezonde economische relatie tussen de VS en China, ondanks de geopolitieke spanningen.
Tegelijkertijd heeft de EU nieuwe anti-subsidieonderzoeken aangekondigd naar Chinese elektrische voertuigen, wat de handelsrelaties verder onder druk zet. Deze stap wordt gezien als een poging van de EU om haar eigen industrie te beschermen tegen wat zij ziet als oneerlijke concurrentie.