Handelsdeal VS leidt in EU tot lauwe reacties: ‘Pijnlijk compromis’

Hij is er dan toch gekomen: een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en Europa. Al schatten zowel EU-voorzitter Ursula von der Leyen als de Amerikaanse president Donald Trump hun kansen op succes van tevoren op 50 procent in, toch kon Trump zondagavond zeggen: “We hebben een akkoord bereikt. Het is een goede deal voor iedereen”.
Die deal komt erop neer dat de EU een importheffing van 15 procent krijgt op de meeste goederen naar de VS. De VS krijgen geen verhoogd tarief en volgens Trump zullen farmaceutische bedrijven geen deel uitmaken van de verhoogde importheffingen.
Deal net voor de deadline beklonken
Het akkoord komt daags voor het verstrijken van van Trumps deadline van 1 augustus. Zou er op die dag geen deal zijn beklonken, dan dreigde de Amerikaanse president de EU importheffingen van 30 procent in te voeren. De EU had al een pakket aan vergelijkbare heffingen klaar liggen, waarmee een handelsoorlog een reële dreiging leek.
Beide onderhandelingsteam lijken te hebben ingeleverd. Trump wilde dat de EU zijn relatief stringente wetgeving voor techbedrijven van tafel zou vegen, wat de EU voorlopig niet lijkt te doen. Ook verlaagt de EU de btw op Amerikaanse goederen niet, iets wat Trump juist wel had geëist. Dan is er nog een meevaller voor Europese autoproducenten, die hun export naar de VS zien dalen van 25- naar 15 procent voor personenwagens.
De VS halen een forse inkoopdeal met de EU binnen. De EU zal voor 750 miljard dollar aan energie uit de VS inkopen en belooft een extra 600 miljard dollar in de VS te investeren. Producenten van staal en aluminium blijven voor de VS echter wel kampen met importheffingen van 50 procent.
Von der Leyen gaf verder aan “enorme hoeveelheden” militaire uitrusting aan te willen schaffen van de VS. Ook wil ze bepaalde markten van landen openstellen voor handel met de VS zonder heffingen.
Reacties op akkoord mild: ‘Pijnlijk compromis’
Of het ook echt een “goede deal voor iedereen” is, zoals Trump beweert, daar lijken de meningen over te verschillen. De Amerikaanse regering lijkt tevreden, maar de reacties in de EU op het akkoord zijn tot dusver mild. De EU had liever überhaupt geen verhoogde tarieven opgelegd gekregen. De Nederlandse premier Dick Schoof spreekt dan ook van “het best mogelijke resultaat”. De Duitse brancheorganisatie BGA – bekend van zijn auto-industrie – heeft het over een “pijnlijk compromis”.
Trump hamerde op verhoogde importheffingen, omdat hij iets wilde doen aan het handelsoverschot van de EU in zijn land. Oud-ASML-ceo Peter Wennink zei eerder deze maand tegen FM.nl de heffingen van Trump economisch wel te begrijpen, al vond hij het sneltreinvaarttempo waarmee de VS dit doorvoert “rigoureus” en ontwrichtend.
De VS moeten wel, denkt Wennink, omdat het land kampt met een staatsschuld van zo’n 120 procent van het bbp. “Het kan nu nog, omdat de dollar de safe haven is, maar de Amerikanen begrijpen ook wel dat dit niet eeuwig door kan gaan. Je wil niet tegen Amerikaanse kiezers hoeven zeggen: stop maar met consumeren.”
Om ervoor te zorgen dat er toch genoeg geld binnenkomt, zul je volgens Wennink de belastingen moeten verhogen. “Verhoog je de inkomstenbelastingen, dan verlies je geheid de verkiezingen. Wat blijft er dan over? Een belastingverhoging voor de mensen die aan jou verkopen. En dat zijn wíj.”
Foto: ANP/ Brendan Smialowski/ AFP.