Onderzoek: ‘Groeiende aantal Britse bedrijven in financiële nood’

Britse banken krijgen steeds meer last van betalingsachterstanden.

Ongeveer 480.000 bedrijven in het Verenigd Koninkrijk verkeren in aanzienlijke financiële nood, bijna negen procent meer dan in juni. Bij 37.700 van hen is de financiële situatie kritiek, een stijging van een kwart ten opzichte van het begin van de zomer.

Dat signaleert het Begbies Traynor, een Britse specialist in herstructurering. Volgens Begbies Traynor is de gestegen financiële nood bij bedrijven het gevolg van de hoge inflatie, hoge rentetarieven en een zwak economisch vertrouwen.

  • Bijna 480.000 bedrijven in het VK bevinden zich in aanzienlijke financiële nood …
  • … stijging van bijna 9% sinds juni
  • oorzaken zijn: inflatie, oplopende rente en zwak economisch
  • toenemend aantal sectoren zien verslechtering

Bijvoorbeeld, in de bouwsector is het aantal bedrijven in financiële nood met 46% gestegen, terwijl vastgoedbedrijven een stijging van 38% hebben gezien in financiële problemen. De stijgende rentetarieven hebben veel bedrijven in de problemen gebracht na jaren van zachte leningen om de pandemie te doorstaan.

Volgens het onderzoek verslechterde de situatie in 18 van de 22 sectoren met dubbele cijfers. Zo steeg in de bouw het aantal bedrijven in financiële nood met 46 procent. Bij vastgoedbedrijven ging de financiële ellende met 38 procent omhoog. [Artikel gaat verder na volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Zachte leningen

Volgens Begbies Traynor hebben bedrijven het gemakkelijk gehad de afgelopen jaren dankzij zeer lage rente een zachte leningen om de coronapandemie door te komen. De stijgende rentetarieven hebben tal van bedrijven naar de afgrond geduwd, aldus het onderzoeksrapport.

Tot nu toe hebben Britse banken de zorgen over slechte leningen weggenomen en hun tarieven mondjesmaat verhoogd. Zij voelen echter steeds meer dat hun zakelijke klanten steeds minder aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Verenigd Koninkrijk is de tweede grootste handelspartner van Nederland (na Duitsland). Nederland exporteerde in 2021 voor ongeveer 46 miljard euro aan goederen naar het VK, waaronder machines, elektrische apparaten, voertuigen, brandstoffen en chemische producten. Andersom importeerde Nederland voor ongeveer 25 miljard euro uit het VK, waarbij machines, elektrische apparaten, voertuigen en chemische producten belangrijke importartikelen waren.

Betalingsachterstanden op hypotheken

Daar komt nog bij dat ze ook schade ondervinden van de oplopende betalingsachterstanden op hypotheken. Het aantal betaalachterstanden heeft in het derde kwartaal een sprong gemaakt van bijna een kwart, aldus kredietinformatiebedrijf Pepper Advantage.

De Britse centrale bank verwacht dat betaalachterstanden in 2024 verder zullen toenemen. De impact van de renteverhogingen zou nog maar voor hooguit een kwart zijn doorgedrongen tot het economisch verkeer.

 

In Engeland is een lange recessie begonnen

Gerelateerde artikelen