Groen innoveren in de praktijk: Tata Steel

Windmolen 2.0 gebruikt veel minder staal en gaat dertig jaar mee.

Voortdurend prikkelt de overheid bedrijven met subsidies om met groene innovaties te komen. Tata Steel Nederland neemt de handschoen op en gaat duurzame windmolens bouwen.

Zijn windmolens niet duurzaam?
Nee, want ze verbruiken veel grondstoffen en gaan vijftien tot twintig jaar mee. Windmolens worden gemaakt van 4 tot 10 centimeter dikke staalplaten, die tot ringen zijn gelast en vervolgens worden gestapeld. Samen met de TU Delft onderzoek naar de bouw van nieuwe windmolens die duurzamer, goedkoper en veel langer meegaan dan de huidige modellen.

Is een windmolen maken lucratieve business?
Per meter kost de windmolen bij benadering 25.000 euro. Een windmolen met een ashoogte van 100m kost ongeveer 2,5 miljoen euro. De verwachting is dat de vraag alsmaar toeneemt de komende jaren. Minder materiaal kan de prijs flink drukken.

Hoe gaat Tata dit veranderen?
Doel is om in 2027 van start te gaan met een proef voor de bouw van een ‘groenere’ windmolen. Die moeten minder materiaal gebruiken en die dertig jaar meegaan. Die moeten zowel op land als op zee geplaatst kunnen worden.

Waarom denkt Tata dat zij dit kan?
Tata Steel Nederland is gespecialiseerd in dunner staal op rol. Dat platgewalste staal wordt gebruikt voor auto’s, wasmachines en voedselblikken. Samen met diverse onderzoeksinstellingen en andere partners onderzoekt het staalconcern hoe de nieuwe generatie windmolens even sterk gebouwd kan worden, met minder staal en met een langere levensduur.

Wanneer rollen deze groene windmolens van de band?
Op dit moment is het onderzoek nog in volle gang, met onder andere de TU Delft. Ook wordt intensief samengewerkt met partijen in de windmolenmarkt.

 

Gerelateerde artikelen