Groeiproblemen voor Nederlandse chipindustrie
De groei van ondernemingen die leveren aan Nederlandse chipbedrijven staat steeds meer onder druk. Tegen 2030 kan de chipindustrie daardoor 6 miljard euro aan omzet mislopen. Dit blijkt uit een recent rapport van PwC, zo meldt het ANP.
- Chipindustrie: 6 miljard euro omzetverlies tegen 2030
- Toeleveranciers lopen op hun tenen door capaciteitsproblemen
- Overheid: snelle maatregelen nodig voor energietoegang.
PwC constateert dat toeleveranciers moeite hebben om aan de vraag naar chips te voldoen. Dit tekort aan capaciteit kan de Nederlandse chipindustrie miljarden euro’s kosten.
Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).
Belangrijke chipspelers
Nederlandse bedrijven zoals ASML, ASMI, NXP, Nexperia en Besi bedienen de wereldwijde markt. Zij werken samen met ongeveer 300 toeleveranciers in Nederland. Deze bedrijven genereren bijna 30 miljard euro aan inkomsten en bieden werk aan 60.000 mensen.
Aandeel van toeleveranciers
Toeleveranciers zijn goed voor 41 procent van de omzet en 59 procent van de werkgelegenheid in de sector. Zij lopen echter “op hun tenen”, wat grote gevolgen heeft voor de sector, aldus Steven Pattheeuws, partner bij PwC.
Problemen
Volgens PwC worden de toeleveranciers geremd door het volle stroomnet, een gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden en een tekort aan personeel. Pattheeuws stelt dat zonder ingrijpen de omzet van toeleveranciers in 2028 minder dan de helft buiten de semiconindustrie zal halen.
Economische gevolgen
Dit heeft volgens PwC verstrekkende gevolgen. Het leidt tot verschraling van de Nederlandse economie en verlies van technologisch leiderschap. Landen zoals Frankrijk en Amerika zullen graag het marktaandeel overnemen dat Nederland verliest.
Kwetsbaarheid
Toeleveranciers zijn afhankelijk van een handvol afnemers, wat hen kwetsbaar maakt bij economische tegenslag. Deze kwetsbaarheid bedreigt de stabiliteit van het huidige rijke ecosysteem in Nederland.
Overheidsinitiatieven: ‘Project Beethoven’
Het demissionaire kabinet heeft ‘project Beethoven’ opgezet om chipbedrijven in Nederland te behouden. Hoewel hier miljarden voor zijn uitgetrokken, vindt PwC dit onvoldoende.
Aanbevelingen van PwC
PwC adviseert voorrang voor deze bedrijven op het energienet en snellere besluitvorming in gemeenten en provincies. Dit zou bedrijven helpen sneller uit te breiden om aan de grote vraag naar chips te blijven voldoen.
Internationale reacties
In de Verenigde Staten en Frankrijk zijn vergelijkbare zorgen geuit over de toekomst van hun respectievelijke chipindustrieën. Recent onderzoek van Deloitte wijst uit dat de Amerikaanse chipsector eveneens moeite heeft om voldoende talent en middelen aan te trekken . In Frankrijk heeft de regering een nieuw stimuleringspakket aangekondigd om de technologische infrastructuur te verbeteren.