Groeiend optimisme fusie- en overnamespecialisten
Zo blijkt uit de jongste ‘fusie- en overnamebarometer’ van PricewaterhouseCoopers (PwC) onder 178 functionarissen, zoals financieel directeuren en M&A-managers, die een actieve rol spelen bij acquisities van hun bedrijf. De onzekerheid over het herstel van de markt neemt af, de daling van het aantal fusies en overnames is een halt toegeroepen en er gloort weer optimisme over de toekomst.
Bovendien speelt de krapte aan financiële middelen nu een minder grote rol dan een half jaar geleden. Tot een ware overnamegolf leiden de herstructureringen evenwel niet, zo is de verwachting. Voor het eerst sinds een jaar is de groep die een herstel van de M&A-markt verwacht groter dan de groep die denkt dat herstel voorlopig nog uitblijft, al is het verschil nog klein.
Volgens de barometer verwacht 44% dat de wereldwijde M&A-markt binnen een halfjaar herstel laat zien, tegenover 42% die verwacht dat het herstel langer uit zal blijven. Voor de zomer verwachtte slechts een derde dat de wereldwijde M&A-markt binnen een halfjaar herstel zou laten zien. Daarnaast is het aantal respondenten dat het komende jaar meer fusies en overnames binnen de eigen sector verwacht ten opzichte van vorig jaar ruim verdubbeld van 21% naar 48%.
Het aantal respondenten dat een daling verwacht, is het afgelopen halfjaar afgenomen van 21% naar 14%. Ook de verwachting met betrekking tot een toename van overnames door Nederlandse partijen steeg ten opzichte van vorig jaar, namelijk van 15% naar 33%. Terwijl het aantal specialisten dat een overnamedaling door Nederlandse partijen verwacht is afgenomen van 55% naar 14%. Ook verwachten ze dat het aantal transacties door Nederlandse bedrijven in het buitenland licht zal toenemen.
Een meerderheid denkt dat bovenstaande marktbewegingen van structurele aard zijn. Opvallend is dat een meerderheid verwacht dat het aantal defensieve overnames sterk zal toenemen. Oscar Kinders, Managing Partner van de Transactions Group van PricewaterhouseCoopers, zegt hierover: “Ondanks het niet optimale financiële klimaat en de relatieve onzekerheid van de markt neigen steeds meer bedrijven vanuit een defensieve gedachte overnames te doen. Het huis van de buurman staat tenslotte maar 1 keer te koop, zo is de gedachte.”
Dat het herstel van de M&A-markt nog broos is, blijkt uit de mondjesmaat gevulde pijplijn met targets. Slechts 38% heeft de komende twaalf maanden aankooptransacties in het vooruitzicht. Dat is fors minder dan de 55% van vorig jaar, maar betekent wel een lichte stijging ten opzichte van zes maanden geleden. Slechts 11% verwacht het aankomende jaar betrokken te zijn bij een verkooptransactie. Ook dat is fors minder dan de 29% van vorig jaar.
De trends achter het verwachte lichte herstel liggen met name op het vlak van gedwongen herstructureringen en loden schuldenlasten, en zijn defensief van aard. Het is volgens 82% van de respondenten de verwachting dat de hoge schuldenlast van banken zal leiden tot opschoningsacties van hun balansen. Ruim driekwart (76%) stelt dat deze schuldenlast tot de verkoop van bedrijfsonderdelen van de banken zal leiden. De hervorming van het bankenlandschap zal een dominante factor vormen op de Nederlandse overnamemarkt, zo verwacht een kleine meerderheid. Een meerderheid (55%) verwacht tevens dat door hoge schuldposities van bedrijven het aantal claimemissies fors zal stijgen.
Claimemissies worden niet zelden gedaan om strategische overnames mee te financieren. Veel respondenten zien door krapte op de financiële markten een beursgang bovendien als alternatief voor herfinancieringen van recente overnames. Andersom is de verwachting niet dat bedrijfsovernames een volgende beursrally zullen sturen. “Daarvoor is het vertrouwen in een herstel van de M&A-markt simpelweg nog te breekbaar. Tot een ware overnamegolf zullen de herstructureringen dan ook niet leiden”, aldus Oscar Kinders, die er op wijst dat volgens de barometer veel bedrijven prioriteit geven aan het versterken van de balans en liquiditeitsposities.
Over de verwachte prijsontwikkeling van overnames is de markt sterk verdeeld. Iets minder dan een derde denkt dat overnameprijzen hun dieptepunt hebben bereikt. Een evenzo grote groep denkt dat het dieptepunt nog niet is bereikt en een evenzo grote groep denkt dat de overnameprijzen stabiliseren. Daarnaast blijkt uit recente overnames nog niet dat kopers en verkopers elkaar en masse weer vinden in de prijs of waarde van een onderneming.
Slechts 4 van de 10 respondenten stellen dat bij recente overnames koper en verkoper elkaar weer weten te vinden als het om de prijs gaat. De investeringskansen liggen vooral in de energie- en nutssector (33%), de technologiesector (26%), de zorgsector (23%) en de farmaceutische industrie (21%). Met name de interesse in de technologiesector steeg terwijl de interesse in de zorgsector afnam. Geografisch gezien zijn de Benelux, Oost-Europa en Azië het meest aantrekkelijk voor het doen van overnames.
De interesse voor het doen van overnames in Nederland komt vooral uit Azië. Er wordt een scherpe terugval verwacht van overnames vanuit de Benelux, terwijl de interesse voor overnames van Nederlandse door Noord Amerikaanse bedrijven weer aantrekt. Het percentage respondenten waarvan de onderneming de afgelopen twaalf maanden betrokken is geweest bij een aankooptransactie bleef met 37% stabiel. Het percentage respondenten waarvan de onderneming de afgelopen twaalf maanden betrokken was bij een verkooptransactie daalde sterk ten opzichte van vorig jaar en licht ten opzichte van zes maanden geleden.
Opvallend is dat het tekort aan financiële middelen op de geldmarkt in aanzienlijk mindere mate een drempel voor overnames vormt dan bij de vorige meting. Een half jaar geleden gaf 42% dit nog als reden, nu ziet 24% dit als een struikelblok. “Dit is een onverwachte maar bemoedigende uitkomst. Het vormt de bevestiging dat corporates weer actiever op overnamepad gaan. In verhouding tot financiële kopers hebben sommige corporates meer vet op de botten, aldus Oscar Kinders.