Gimv: hard op zoek naar goede ondernemingen

Net als veel andere private equity ondernemingen heeft Gimv op het moment veel cash geld; de oorlogskas bedraagt zo'n 800 miljoen euro. Ivo Vincente over goede ondernemingen en de huidige marktontwikkelingen.

Nu de mist van de crisis enigszins is opgetrokken is investeerder Ivo Vincente van Gimv hard op zoek naar succesvolle Nederlandse ondernemingen. Een goed huwelijk vergt echter wel volledige inzet van beide kanten.

Waar menigeen verwacht had dat de crisis tot aardverschuivingen binnen de Private Equity sector zou leiden, lijkt dat op dit moment geheel niet het geval. Veel private equity investeerders hebben mindere jaren gekend waarin vooral aan portfolio management werd gedaan, dat zeker. Toch is de gevreesde shake out onder private equity-huizen vooralsnog uitgebleven. De investeringsdruk neemt mede daardoor toe; oorlogskassen zijn goed gevuld en iedereen zoekt naar dezelfde pareltjes. Ondertussen blijft men werken aan de verbetering van het imago van Private Equity, waar aspecten als quick wins, hoge leverage en snel doorverkopen nog steeds aan gekoppeld worden.

Slecht imago
Over dat slechte imago van Private Equity is volgens Vincente, Head Buyouts & Growth van Gimv Nederland, al veel geschreven. “Door veel media worden daarbij alle private equity firms – en ook hedge funds – over één kam geschoren”, aldus Vincente. “In het midmarket segment waar Gimv actief is met transactiewaarden tussen de 25 en 150 miljoen euro, zijn echter vooral Nederlandse partijen actief die toch meer voor duurzame groei gaan. Gimv zelf is beursgenoteerd en van de 1,8 miljard euro kapitaal is ruim 1 miljard een evergreen. Dat geld hoeft dus niet terug naar de investeerders maar kan altijd gebruikt worden voor nieuwe investeringen. Zodoende hebben wij geen druk op de exits en is er van quick win scenario’s geen sprake. Ik merk echter wel dat er zeker bij DGA’s altijd enige scepsis heerst.”


Ivo Vincente

Kleine wish list
En het zijn de DGA’s die één van Vincente’s voornaamste doelgroepen vormen. “Dat zijn assets waar je samen met het management echt waarde kunt genereren en waar beide neuzen dezelfde kant op staan. Secondary deals kunnen ook aantrekkelijk zijn, maar de meeste kansen zien wij toch in de sfeer van familiebedrijven, naast divestments bij grotere bedrijven. Op dit moment zitten we midden in het boekjaar dat eindigt op 31 maart en elk jaar hebben we zo’n 100 prospects die in onze scope vallen. Het grootste aantal wijzen we direct af en er blijft een kleine wish list over. Wij zullen zeker niet kopen om te kopen, maar zijn wel hard op zoek naar goede assets.”

####
Daarin is Gimv niet de enige. In het midmarket segment zijn veel private equity spelers actief en het aantal goede assets is volgens Vincente nog steeds gering. “Er wordt weinig te koop aangeboden, de kwaliteit van de nu aangeboden assets is hoog en er is veel interesse van private equity en strategische kopers. Daarom zijn die echte parels erg duur.. Koopjes zijn er mijns inziens niet. Bedrijven die nu te koop staan zijn over het algemeen bedrijven die met een sterk management de crisis goed doorstaan hebben en klaar zijn voor een volgende stap. Daar is logischerwijs veel interesse voor.”

Die interesse komt ook uit het buitenland. Vincente: “Dat kun je gerust een trend noemen: buitenlandse partijen die in het Nederlandse midmarket segment actief zijn. Een partij als Providence zou vijf jaar geleden niet naar Catalpa gekeken hebben, omdat er genoeg assets in eigen land waren. Zo ook de deal tussen Barclays en MPS Meat Processing Systems. In vergelijking met 2007 stapt men voor veel kleinere proposities het vliegtuig in. Ook dat drijft de prijzen omhoog.”

Industrial partners
Het is één van de redenen waarom Gimv in Nederland fors heeft geïnvesteerd in een netwerk van ondernemers. Sinds kort werkt men ook met ‘industrial partners’: drie bestuurders die met hun uitgebreide netwerk en achtergrond als ondernemer veel contacten voor Gimv kunnen leggen. Vincente: “Onze industrial partners kijken puur door een ondernemersbril naar assets en zijn in staat om via informele contacten ons netwerk uit te bouwen. Het is een keuze geweest die ons op de langere termijn veel waardevols zal brengen.” Didier Maclaine Pont, voormalig CEO van buitensportwinkel Bever Zwerfsport is één van hen. “De overname van Bever Zwerfsport door Gimv in 2004 (zie kader) was voor mij een positieve ervaring met private equity in het algemeen en Gimv in het bijzonder. Wederzijds respect en omarming van dezelfde doelstelling met de focus op waardecreatie speelden daarbij een cruciale rol. Mede daardoor benader ik nu zelf partijen die klaar zijn voor een volgende fase en daarbij een kapitaalinjectie nodig hebben.”

Emoties
Het belangrijkste bij een participatie is volgens Vincente juist de afstand die een private equity manager kan bewaren. “We zoeken bewust naar partnerships met goede management teams en betrokken DGA’s. Wij hebben de expertise ook niet in huis om elke portfolio company te gaan leiden. Daarbij bepalen wij niet de strategie; die stellen we vast samen met het management en omdat we geen exit-druk hebben zijn dat vooral strategieën voor de langere termijn. Ondernemers moet je laten ondernemen. Het verbaast me dat er nog steeds private equity managers zijn die een familiebedrijf binnenstappen en meteen over winstmarges beginnen. Men verkoopt tenslotte iets dat vaak in tientallen jaren zorgvuldig is opgebouwd en daar komen veel emoties bij kijken. Daarom praat je over het bedrijf, de historie en de toekomst. Het financiële verhaal komt later wel.”
 
Of we de komende tijd veel participaties kunnen verwachten? Vincente houdt een slag om de arm. “Het moge duidelijk zijn dat we bovenop de markt zitten en we zijn nu in een gevorderd stadium met een aantal partijen. Als wij groeipotentieel zien en er een klik is tussen het management en ons dan zijn de belangrijkste obstakels overwonnen. Een verkooptraject duurt tegenwoordig echter veel langer dan in 2007; wat dat betreft kun je zeker spreken van ‘lessons learned’. Door actief zelf de deur uit te gaan op zoek naar bedrijven verwachten wij wel met wat aankondigingen te komen. Wordt vervolgd.”

Vijf ‘Gimv-bedrijven’
Wat zijn nu die typische Gimv-bedrijven? Gimv Nederland heeft geen specifieke sectorfocus. Vincente investeert het liefst in leidende bedrijven binnen nichemarkten, waarbij vooral op het groeipotentieel en management gelet wordt. Een minderheids- of meerderheidsbelang is daarbij van ondergeschikt belang. Vincente: “Per geval kijken wij wat een passende structuur is. Ons absolute streven is om bedrijven te laten groeien, waarbij wij kunnen terugvallen op onze internationale aanwezigheid en lange termijn focus.” Vijf voorbeelden:

1.    De Groot International. “Een op en top familiebedrijf”, aldus Vincente. “De groente en fruithandel is typisch zo’n bedrijf dat we rustig uitbouwen en waar we voor kwalitatieve omzet gaan. Uit eigen cash flow heeft men sinds onze participatie eind 2005 inmiddels vijf overnames gedaan.”

2.    ANP. Gimv vergrootte in 2007 zijn aandelenpakket tot 43% en realiseerde samen met NPM Capital een succesvolle exit door het persbureau in 2010 te verkopen aan V-Ventures, een onderdeel van Vereniging Veronica.

####
3.    Geveke Werktuigbouw. Vincente: “De werktuigbouwdivisie was in 2005 het belangrijkste onderdeel van Geveke, toen het van de beurs werd gehaald door Nimbus en NPM. Het werktuigbouw-onderdeel is door ons aangekocht en in 2007 verkocht aan ABN AMRO Participaties.”

4.    Holonite. Vincente: “Marktleider op het gebied van drempels; een typisch Nederlands product. Door verdere groei te realiseren hebben we een mooi rendement behaald bij de verkoop aan Egeria in 2007.”

5.    OGD ict-diensten. “Eén van die ICT-bedrijven die de crisis heel goed doorgekomen is”, aldus Vincente. Het is een vrij jonge onderneming die snel groeit. Wij zitten daar echter heel rustig in; zo’n bedrijf kan nog jaren groeien.”

Didier Maclaine Pont: “Private equity in veel gevallen een uitkomst”
In 2004 werd de opvolging van familiebedrijf Bever Zwerfsport middels een management buy-in van Gimv (85%) en het management (15%) geregeld. Het bedrijf werd verder uitgebouwd en in 2007 uiteindelijk verkocht aan de strategische koper AS Adventure in België. AS Adventure werd vervolgens aangekocht door investeerder Lion Capital.

Didier Maclaine PontDidier Maclaine Pont was ten tijde van deze deals CEO van Bever Zwerfsport. Hoe heeft hij het hele traject ervaren? “Vanuit Bever heb ik zowel met Lion Capital als Gimv te maken gehad”, aldus Maclaine Pont. “Twee totaal verschillende stijlen, waarbij ik de stijl van Gimv het beste vond passen bij een bedrijf van onze omvang en de fase waar wij in zaten. Met beide investeringsmaatschappijen hebben we goed samengewerkt. In de Gimv-periode was er een focus op groei en operationele excellence. Wij hebben de kans gekregen van Gimv om op eigen tempo de resultaatsverbetering te realiseren.”

“Ten tijde van de transactie in 2004 hadden wij met een groot aantal investeerders gesproken; met Gimv hadden we de beste klik. Toen Gimv in het bedrijf stapte hadden we een omzet van 38 miljoen euro en een ebitda van 6 procent. Drie jaar later was dat een omzet van 50 miljoen euro en een structurele ebitda van 14 procent. Dat ging niet zomaar en om daar te komen hebben we de degens een aantal keren gekruist. Het wederzijdse respect dat altijd aanwezig was heeft bij mij echter alle vooroordelen over private equity weggenomen.”                                                    

Voor Maclaine Pont was de stap naar private equity dan ook logischer dan een ronde langs de banken. “Banken stellen zich toch wat afwachtender op, daar moet je als ondernemer echt leuren met je asset – helemaal nu. Ik verwacht niet dat private equity de rol van banken helemaal zal overnemen, maar ik zie hen wel als blijvende factor. Voor Bever Zwerfsport is het in ieder geval een buitengewoon positieve ervaring geweest.”

Gimv
Gimv werd in 1980 opgericht en is de grootste private equity en venture capital investeerder in België. In 2000 nam Gimv de Nederlandse branchegenoot Halder over. Inmiddels heeft Gimv kantoren in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Gimv is beursgenoteerd, heeft 1,8 miljard euro kapitaal en op dit moment zo’n 800 miljoen euro cash om investeringen te doen. Vincente is sinds 2002 werkzaam bij Gimv en kwam over van Alpinvest. Hij begon zijn carrière als fiscalist bij PwC. Het team van Vincente, dat zich bezig houdt met buy-outs en groekapitaal, is sinds 1984 actief en in 1988 verzelfstandigd tot Halder. Gimv richt zich op transacties met een waarde tussen de 25 en 150 miljoen euro en besteedt per transactie zo’n 5 tot 50 miljoen euro aan equity. Op dit moment heeft Gimv Nederland vijf bedrijven in portefeuille; in de hoogtijdagen rond 2007 waren dat er zo’n 15.

Gerelateerde artikelen