Niet vervolgd om witwassen? Juridisch risico blijft

Het Gerechtshof kan alsnog beslissen tot het overgaan tot vervolging.

Wat als een organisatie wordt vervolgd voor witwassen, maar het Openbaar Ministerie gaat niet over tot verder strafrechtelijke vervolging? Dan nog blijft er een risico bestaan dat die vervolging er toch gaat komen. Dat blijkt nu voormalig ING-topman Ralph Hamers niet verder wordt vervolgd voor zijn rol in het falend anti witwasbeleid van ING. Als andere personen of organisaties zich hebben gemengd in een witwas-zaak, hebben ook zij een stem in het staken van vervolging.

Dat zit als volgt: het Openbaar Ministerie kan een vervolging niet op eigen houtje staken. In het geval van Hamers moet het OM hiervoor echter eerst toestemming vragen aan het Gerechtshof Den Haag. Bij die gelegenheid zijn er andere partijen die kunnen aandringen op het wel vervolgen van een persoon of organisatie.

In het geval van Ralph Hamers krijgt voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie SOBI de kans om het wél vervolgen van Hamers te bepleiten. In oktober eiste hij in kort geding het na jaren vertraging eindelijk vervolgen van de voormalig ING-topman. De afwijzing door het OM leidt volgens Lakeman tot een vervroegde behandeling bij het Hof Den Haag. Hij krijgt daar de kans zijn visie te geven en is niet ongelukkig met deze gang van zaken.

Het Haagse Gerechtshof Hof achtte het in december 2020 van belang ‘dat in een openbaar strafproces de norm wordt bevestigd dat ook bestuurders van een bank niet vrijuit gaan als zij feitelijk leiding hebben gegeven aan verboden gedragingen. De burger moet kunnen zien dat ook dergelijk handelen door de overheid niet wordt geaccepteerd.’ ING Bank schikte de witwas-zaak in 2018 voor 775 miljoen euro. Hamers bleef buiten schot en was na zijn vertrek bij ING van september 2020 tot april 2023 CEO van de Zwitserse bank UBS.

 

Gerelateerde artikelen