Gebruik van data Clearview risico voor bedrijven

Datagebruik en Risk management

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft gezichtsherkenningsbedrijf Clearview AI een boete opgelegd van 30,5 miljoen euro voor illegale dataverzameling. Het Amerikaanse bedrijf krijgt ook dwangsommen met een maximum van 5 miljoen euro. Dat heeft de autoriteit bekend gemaakt. Volgens een IT-website heeft Clearview zonder toestemming een database aangelegd met miljarden foto’s van gezichten, waaronder van Nederlanders. De boete aan Clearview onderstreept het belang van privacybescherming in het digitale tijdperk. Bedrijven en hun bestuurders moeten zich bewust zijn van de risico’s van het gebruik van geavanceerde technologieën zonder adequate toestemming en waarborgen.

  • Clearview AI beboet voor 30,5 miljoen euro voor illegale dataverzameling
  • AP waarschuwt: gebruik van Clearview’s diensten in Nederland verboden
  • Bedrijfsbestuurders riskeren persoonlijke aansprakelijkheid bij samenwerking met Clearview

Clearview heeft ruim 30 miljard foto’s van mensen verzameld, zo stelt de AP. Het bedrijf schraapt deze foto’s automatisch van het internet en zet ze vervolgens om in unieke biometrische codes per gezicht. Dit gebeurt zonder medeweten of toestemming van de betrokkenen.

AP-voorzitter waarschuwt voor ernstige privacyschending

AP-voorzitter Aleid Wolfsen benadrukt de ernst van de situatie. “Gezichtsherkenning is een zeer ingrijpende technologie, die je niet zomaar mag loslaten op iedereen ter wereld,” stelt hij. Wolfsen waarschuwt dat het gebruik van Clearview’s diensten in Nederland verboden is.

Gebruik van Clearview’s diensten illegaal

Nederlandse organisaties die Clearview gebruiken, riskeren hoge boetes van de AP. Gezichtsherkenning mag alleen in uitzonderlijke gevallen door bevoegde instanties zoals de politie worden toegepast. Het exacte aantal Nederlandse gezichten in Clearview’s database is onbekend. Gezien de omvang van de verzameling zou iedereen met foto’s op sociale media ervan uit moeten gaan dat hij of zij is opgenomen.

Clearview’s diensten buiten de EU

Clearview beweert alleen diensten te leveren aan inlichtingen- en opsporingsdiensten buiten de Europese Unie. De AP vindt dit al “erg genoeg” en roept op tot duidelijke grenzen bij het gebruik van deze technologie.

lees ook:

Gebruik door bedrijven in overige EU

De AP begon het onderzoek naar Clearview na een melding van de Nederlandse stichting Bits of Freedom, die opkomt voor digitale burgerrechten. Toezichthouders in Frankrijk, Italië en Griekenland hebben Clearview ook beboet, elk voor 20 miljoen euro. Clearview probeert echter onder de betalingen uit te komen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Persoonlijke aansprakelijkheid onderzocht

De AP onderzoekt of het mogelijk is om de bestuurstop van Clearview persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de overtredingen. Clearview heeft geen bezwaar gemaakt tegen het boetebesluit. Bestuurders van bedrijven die samenwerken met Clearview lopen aanzienlijke aansprakelijkheidsrisico’s. De AP waarschuwt dat zij persoonlijk verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor overtredingen van de AVG. Dit geldt ook als bestuurders weten dat de AVG wordt overtreden, bevoegd zijn om dit te stoppen, maar nalaten actie te ondernemen. Nederlandse bedrijven moeten extra voorzichtig zijn met het gebruik van gezichtsherkenningsdiensten. De AP heeft duidelijk gemaakt dat het gebruik van Clearview’s diensten illegaal is en kan leiden tot hoge boetes.

Internationale reacties

De boete aan Clearview heeft internationale aandacht getrokken. In de Verenigde Staten heeft de Federal Trade Commission Clearview verboden zijn gezichtsherkenningsalgoritme te verkopen aan de meeste Amerikaanse bedrijven. Dit verbod is volgens de New York Times onderdeel van een schikking waarin Clearview wordt beschuldigd van het onrechtmatig verzamelen van persoonlijke informatie. Onduidelijk is of de Nederlandse autoriteit op basis van de Amerikaanse procedure, eerder had kunnen optreden. De zaak tegen Clearview roept vragen op over de toekomst van gezichtsherkenning. Experts waarschuwen voor de potentiële gevaren van deze technologie voor de privacy en burgerrechten. Er gaan stemmen op voor strengere regelgeving en toezicht op het gebruik van gezichtsherkenning, aldus de IT-Daily.

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Gerelateerde artikelen