Gasunie waarschuwt voor mogelijke tekorten
Nederland kan de komende jaren geconfronteerd worden met een tekort aan gas als de overheid niet ingrijpt. Gasunie Transport Services (GTS), de beheerder van het nationale gasnetwerk, heeft dit alarm geslagen. Dat meldt het ANP.
- Gasvoorziening bedreigd: Overheid moet ingrijpen Beleid en maatregelen
- Minister Jetten benadrukt waakzaamheid
- Gesprekken over capaciteit en LNG-import.
Als de komende winters kouder dan normaal zijn, bestaat de mogelijkheid dat de gasopslagen na de winter aanzienlijk leeg zijn. Dit kan leiden tot een “reële kans” op onvoldoende vulling voor de daaropvolgende zomer, mocht de daaropvolgende winter weer uitzonderlijk koud zijn.
Hoewel de kans op bovenstaand scenario klein lijkt, dringt GTS erop aan “proactief te handelen” om de continue levering van aardgas te waarborgen. Met de stopzetting van de import van Russisch gas en de beslissing om de gaswinning in het Groningenveld te staken, zijn maatregelen dringend nodig. Daarmee wordt de gasttoevoer tot een risicodossier voor bedrijven in het algemeen en finance in het bijzonder.
Aanbevelingen voor beleid, wettelijke normen en noodvoorraden
Een adviesrapport benadrukt meerdere maatregelen, waaronder de noodzaak van wettelijk vastgestelde vulnormen voor gasopslagen. Ook wordt geadviseerd om te beginnen met de aanleg van een noodvoorraad om mogelijke tekorten op te vangen. [Artikel gaat verder na de advertentie]
Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.
Minister benadrukt ‘waakzaamheid’
Demissionair minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie erkent de risico’s zoals benoemd in het rapport. Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel om voorbereid te zijn op een mogelijke gascrisis, dat naar verwachting dit najaar naar de Tweede Kamer gaat.
Capaciteit en LNG-Import
Het kabinet blijft zich inzetten voor voldoende capaciteit, inclusief gesprekken met Gasunie over de import van vloeibaar aardgas (lng). De uitbreiding van de Gate Terminal bij Rotterdam zou tijdelijk oplossingen bieden, maar er blijven zorgen na het aflopen van de tijdelijke lng-terminal in de Eemshaven in september 2027.