Gasprijs stijgt verder nu stilvallen Russische toevoer dreigt
De prijsstijging wordt vooral veroorzaakt door zorgen over mogelijke verstoringen van de aanvoer van Russisch gas, dat via Oekraïne nog steeds aan Europa wordt geleverd. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Europa geprobeerd los te komen van Russisch gas, maar landen als Slowakije en Oostenrijk ontvangen nog altijd gas uit Rusland, via de pijpleiding die door Oekraïne loopt.
De prijs van gas voor levering in september noteerde vrijdag op de Amsterdamse gasbeurs op meer dan 40 euro per megawattuur. Dat is het hoogste niveau sinds begin december vorig jaar. Begin dit jaar bedroeg de prijs voor dat contract nog 30 euro. Berichten dat Oekraïne een belangrijk punt voor de doorvoer van gas bij de grensstad Soedzja in Rusland heeft ingenomen, stuwden de gasprijs deze week. Het doorvoerpunt bij Soedzja is nog het enige dat voor de aanvoer van Russisch gas naar Europa wordt gebruikt.
Hoewel de Russische gasleveringen via het doorvoerpunt voorlopig doorgaan, bereiden handelaren zich voor op een mogelijke stop van de aanvoer. De overeenkomst tussen de Russische en Oekraïense staatsenergiebedrijven voor deze doorvoer, die in 2019 werd getekend, loopt namelijk aan het einde van dit jaar af. Oekraïne wil het gascontract met Rusland niet verlengen. Het land voert gesprekken om als doorvoerland aardgas uit Azerbeidzjan naar de Europese Unie te sturen om zo de energiezekerheid in het landenblok te waarborgen.
“De angst voor tekorten aan aanbod bleef de gasprijs deze week beïnvloeden”, zei energie-analist Christoph Halser van Rystad Energy. De laatste aanval van Oekraïne zou volgens hem de lopende gesprekken tussen Azerbeidzjan, Oekraïne en de Europese Unie over de toekomstige aanvoer van gas in gevaar kunnen brengen. Een plotselinge of eerdere stop van de Russische gasleveringen zou daarnaast vooral een schok zijn voor Slowakije en Oostenrijk, die nog steeds afhankelijk zijn Russisch gas, maar ook leiden tot hogere gasprijzen in heel Europa.