Handelspartner Frankrijk verhoogt BTW op energie van 5,5% naar 20%

Bedrijven in Frankrijk schrikken van belastingplannen

De franse tv-zender France24 meldt dat het kersverse Franse kabinet van Michel Barnier de BTW op gas- en elektriciteitsabonnementen van 5,5% naar 20% zal verhogen. Volgens experts zal dit leiden tot doorberekening van hogere energiekosten in producten en diensten, die uiteindelijk bij consumenten zal neerslaan. De regering belooft overigens de kostenstijging in 2025 weer te compenseren. De verhoging is onderdeel van de conceptbegroting waarin forse bezuinigingen en belastingverhogingen voor onder meer bedrijven en hogere inkomens worden voorgesteld.

  • Franse begroting 2025: 60 miljard bezuinigen, belastingverhoging rijken en bedrijven
  • Stellantis-topman: hogere winstbelasting schaadt investeringen en concurrentiepositie
  • Btw op energie-abonnementen van 5,5% naar 20%, compensatie beloofd

De nieuwe regering onder leiding van premier Michel Barnier wil in 2025 voor 60 miljard euro bezuinigen, wat neerkomt op 2% van het bbp. Het gaat om een ongekende bezuinigingsoperatie. Ongeveer 40 miljard euro moet komen uit bezuinigingen op overheidsuitgaven, de rest uit belastingverhogingen. Het doel is om daarmee het begrotingstekort terug te dringen van 6,1% naar 5% van het bbp. Voor het bedrijfsleven dreigen hogere lasten, wat volgens critici het investeringsklimaat kan schaden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Hogere belastingen voor bedrijven

De belastingverhogingen treffen volgens een bericht van nieuwszender Euronews vooral de grote bedrijven en vermogenden. Inkomens boven 250.000 euro per jaar krijgen drie jaar lang te maken met een tijdelijke belastingverhoging. Ruim 400 grote bedrijven met een omzet boven 1 miljard euro gaan 20% vennootschapsbelasting betalen.

In 2023 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Frankrijk ongeveer €40 miljard, terwijl de import uit Frankrijk rond de €30 miljard lag, aldus een document op de website platformFrans. Belangrijke sectoren zijn onder andere de chemische industrie, landbouwproducten, en high-tech machines. Er zijn volgens de Rijksoverheid duizenden Nederlandse bedrijven actief in Frankrijk, die gezamenlijk tienduizenden werknemers in dienst hebben.

Politieke strijd verwacht in parlement

De conceptbegroting moet nog door het parlement worden goedgekeurd. Gezien de verdeelde politieke situatie wordt een felle strijd verwacht. Oppositiepartijen hebben al aangekondigd tegen te zullen stemmen. De regering zal mogelijk concessies moeten doen om voldoende steun te krijgen. Volgens een bericht op een Britse website voor investeerders, hebben economen van de Amerikaanse investeringsbank en financieel dienstverlener Citibank twijfels geuit over de haalbaarheid van de plannen in het algemeen en de inkomsten uit bedrijfsbelastingen in het bijzonder. Volgens de onderzoekers wordt te weinig rekening gehouden met een economische terugslag waardoor bedrijven minder belasting zullen betalen.

Lees meer:

Topman autobranche waarschuwt

Carlos Tavares, CEO van autoconcern Stellantis, heeft gewaarschuwd dat de geplande verhoging van de vennootschapsbelasting de investeringen zal schaden. Volgens Tavares zal dit Stellantis “tientallen miljoenen” euro’s kosten. aldus een Franse nieuwswebsite. Hij stelt dat de belastingverhoging voor de rijksten in Frankrijk “een averechts effect zal hebben” en dat gekwalificeerde werknemers mogelijk zullen emigreren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Reacties uit het bedrijfsleven

Naast Stellantis hebben ook andere grote Franse bedrijven hun zorgen geuit over de geplande belastingverhogingen. Ze vrezen dat dit ten koste gaat van investeringen en banen. Werkgeversorganisatie Medef spreekt van een “historische vergissing” die de concurrentiepositie van Frankrijk zal schaden.

Economische gevolgen op langere termijn

Economen waarschuwen dat de forse bezuinigingen de economische groei kunnen remmen. Anderzijds kan het terugdringen van het begrotingstekort het vertrouwen van financiële markten versterken. Veel zal afhangen van de precieze uitwerking van de maatregelen en de economische ontwikkelingen.  [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

Gerelateerde artikelen