FP&A: de grote uitdaging van de financial als business partner

Financial planning & analysis (FP&A)
Sinds jaren horen we dat de rol van Finance meer moet zijn dan alleen ex-post vastleggen van wat er gebeurd is. Het onbetwiste talent van Finance zou ingezet kunnen en moeten worden om richting te geven aan de strategie-ontwikkeling en om managers te helpen betere beslissingen te nemen.
Welk kantensegment moet gekoesterd worden? Welke beslissing zorgt voor een betere retentie van die klanten waar we het meeste winst op maken? Welke nieuwe markt of niche biedt de beste groeikansen? Welke marketinguitgaven leveren werkelijk niets op? Waarom produceert die ene productiestraat 20% meer dan de andere? 
 
Financial planning & analysis (FP&A) is sinds jaren het domein waarmee financials echt kunnen scoren en bewijs kunnen leveren van hun toegevoegde waarde. Maar hoe scoort de gemiddelde financiële afdeling/functie nu echt op dat terrein?  
 
In December 2014 onderzocht APQC, het American Productivity & Quality Center welke financiële processen in de ogen van professionals vooral verbetering en professionalisering behoeven.
 
top 5 financiële processen 
 
Planning en forecasting staan bovenaan, zo blijkt. Daaruit mag geconcludeerd worden dat Finance gemiddeld nog wat bij moet leren, wil het echt de dagelijkse beslissers helpen onderbouwde en verstandige beslissingen te nemen.
 
 
 
 
Gerelateerde artikelen