Fout format voor financiële transacties? Waakhond wordt woedend
Het gebruik van voorgeschreven formats voor financiële transacties bij beleggingen door financiële bedrijven, is allesbehalve vrijblijvend. Financials die daar luchtig over doen, riskeren tonnen boete.
Waarom doen toezichthouders daar zo moeilijk over?
Beleggingsondernemingen die transacties verrichten in beursgenoteerde financiële instrumenten zijn verplicht de gegevens over deze transacties zo spoedig mogelijk te melden aan de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Uiterlijk de eerstvolgende werkdag moet deze melding een feit zijn. De bedrijven dienen de transacties te rapporteren in een vast voorgeschreven format.
Wat als een bedrijf een ander format gebruikt?
De AFM heeft op bijna vier jaar geleden een bestuurlijke boete van 700.000 euro opgelegd aan flatexDeGiro Bank AG wegens het hantern van een onjuist format. De overtreding is begaan door DeGiro, dat in 2021 werd overgenomen door Flatex. FlatexDeGiro was als rechtsopvolger verantwoordelijk.
Hoe ernstig was deze overtreding?
Dat lijkt op zich mee te vallen. Het verkeerde format werd gedurende vijf weken gebruikt om de transacties te rapporteren.
Is zo’n korte periode reden genoeg voor zo’n hoge boete?
Wel voor de toezichthouder. De AFM heeft ruim twee miljoen transacties niet kunnen inzien en betrekken in haar toezicht op marktmisbruik. Het niet kunnen beschikken over transactiedata belemmert dit toezicht van de AFM.
Hoe komt de toezichthouder bij het bedrag van 700.000 euro?
DeGiro ging ook in 2017 in de fout. Toen is aan DeGiro een boete opgelegd voor het geheel niet rapporteren van transacties.
Is er iets te doen aan de boete?
Ja, beboete bedrijven kunnen hun gelijk proberen te halen bij de rechter. Maar het is een risico, want de rechter kan ook strenger oordelen.
Hoe liep dit af voor FlatexDeGiro?
Aanvankelijk niet zo goed. De rechter signaleerde dat er sprake was van recidivie, omdat er in 2017 dezelfde fout is gemaakt. DeGiro slaagde er niet in om de systemen goed aan te passen. Volgens de regels. moet de AFM de boete bij recidivie verdubbelen, tot een miljoen euro. Die is toen verlaagd tot zeven ton, omdat FlatexDeGiro zo goed meewerkte en haar best deed om haar leven te beteren.
Ja en dat heeft FlatexDeGiro gedaan. De rechtbank van Rotterdam vindt dat de hoogte van de opgelegde boete niet in redelijke verhouding staat tot de aard en ernst van de overtreding. De rechters hebben de boete daarom verlaagd tto 100.000 euro. Wegens overschrijding van de redelijke termijn, ging daar nog eens 15.000 euro van af.