Fortis gered door overheden Benelux
Gisteravond werd er in Brussel koortsachtig overlegt over Fortis. Aanwezig waren onder meer Minister van Financiën Wouter Bos, Voorzitter van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet en zijn Nederlandse evenknie Nout Wellink.
Rond half twaalf werd er eindelijk een besluit genomen. De overheden van Nederland, België en Luxemburg nemen ieder een belang van 49 procent in hun nationale afdeling van Fortis. ABN Amro wordt verkocht. Volgens geruchten zou ING tien miljard willen neertellen voor ABN, een fractie van de 24 miljard die Fortis vorig jaar voor de bank neertelde.
De Belgische regering investeert 4,7 miljard euro in Fortis Bank België en Luxemburg pompt euro 2,5 miljard euro – in de vorm van een verplicht converteerbare obligatielening – in Fortis Bank Luxemburg. Bij conversie krijgt Luxemburg een belang van 49 procent in Fortis Luxemburg.
Een tweede onderdeel van het reddingsplan omhelst het vertrek van Fortis-voorzitter Maurice Lippens. Hij wordt door het merendeel van de betrokkenen gezien als de veroorzaker van de misère van de bank.
Bos zei dat de deelname van de Nederlandse Staat in Fortis zolang zal aanhouden ‘als nodig is om het vertrouwen te herstellen’. Volgens Bos ging het niet louter om het vertrouwen van consumenten in de bank Fortis, maar dreigde er wantrouwen in het hele bancaire verkeer en hadden de gevolgen daarvan nog veel groter kunnen zijn.
Damrak
Op de Amsterdamse effectenbeurs heeft het reddingsplan voor Fortis voor veel drukte gezorgd. Er wordt volop in het aandeel gehandeld. Vlak na de opening stond Fortis 14,5 procent hoger, om daarna weer te dalen.
De AEX stond kort na de opening 0,8 procent lager op 352 punten. Vrijdag boekte de beurs al vier procent verlies.