FNV Finance: ING en NN vervallen weer in ‘oud gedrag’ met giga salarisstijging aan de top
ING en Nationale Nederlanden (NN) hebben de salarissen aan de top met respectievelijk dertig en veertig procent laten stijgen dit jaar. Volgens FNV Finance zal deze enorme stijging niet goed vallen bij leden die werken bij ING en NN.
Per 1 januari is de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen ingegaan, bonussen bij banken of verzekeraars mogen niet hoger zijn dan twintig procent van een jaarsalaris. Voor NN CEO Lard Friese gaat het vaste salaris met veertig procent omhoog. Voor ING CEO Rolph Hamers gaat het vaste salaris met ongeveer 30 procent omhoog.
Gerard van Hees, bestuurder FNV Finance: “Ze gaan via een achterdeur gewoon weer verder en vervallen in ‘oud gedrag’ van zelf meer-meer-meer, maar hebben voor de werknemers niets over. Ondertussen moeten er in deze krimpende bedrijven mensen uit en hebben de werknemers er al jaren geen koopkracht bij gehad. De Staatssteun is afgelost, en gelijk duikt het oude gedrag weer op. De top lijkt totaal gespeend te zijn van maatschappelijke zelfreflectie en leeft in een eigen werkelijkheid. Los van wat op de werkvloer, bij de klanten en op straat leeft.”
‘Factor 20’ is het uitgangspunt voor de FNV. De hoogste inkomens mogen daarbij, inclusief bonussen, niet meer dan twintig keer zo hoog als de laagste inkomens in een bedrijf zijn. Daar voldoet het nu totaal niet aan. Voor beide bedrijven zouden de laagste salarissen dan eigenlijk verdubbeld moeten worden.
De FNV wil een eerlijke verdeling van geld en werk en Echte banen met genoeg zekerheid, respect en een fatsoenlijk inkomen. De FNV roept iedereen die het hier mee eens is op, om op 1 mei naar Amsterdam te komen. Voor een luid en duidelijk signaal op de ‘Dag van de Echte banen’. Met muziek, markt en mars voor Koopkracht en Echte banen.
UPDATE: Top ABN AMRO volgt trend met stijging eigen loon
Na ING en Nationale Nederlanden heeft nu ook de Raad van Commissarissen van ABN AMRO besloten de salarissen aan de top te laten stijgen en wel met 16,67%. Na jarenlange loonmatiging bij de werknemers van ABN AMRO zal deze enorme stijging volgens FNV Finance ook niet goed vallen bij leden die werken bij ABN AMRO.
Per 1 januari is de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen ingegaan, bonussen bij banken of verzekeraars mogen niet hoger zijn dan twintig procent van een jaarsalaris en mag een deel worden gecompenseerd in het omzetten naar vast inkomen. Voor de leden van de top bij ABN AMRO geldt een bonus van 50% bij het behalen van de doelstellingen en 60% bij het halen van meer dan de afgesproken doelstellingen. Daarvan heeft de raad van bestuur afgezien over de jaren 2012 en 2013. Nu gaat de top, behalve bestuursvoorzitter Zalm, weliswaar niet 20%, maar toch een loonsverhoging krijgen van 16,67%.
Carla Kiburg, bestuurder FNV Finance: “Dit is heel zuur, maar je kunt het ook positief bekijken. Dit najaar starten we de onderhandelingen over de nieuwe cao. Dan kunnen we, na jaren van stilstand en achteruitgang, nu weer flink in de aanval voor een goede loonsverhoging. Een verademing voor onze leden bij de bank die de afgelopen jaren in koopkracht hebben ingeboet.”