Fiscaal voordeel door terbeschikkingstellingsregeling
Deze regeling geldt voor zowel (reguliere) inkomsten hieruit alsmede voor eventuele waardestijgingen van het vermogensbestanddeel. Een voorbeeld hiervan kan zijn de verhuur van een pand of het verstrekken van een geldlening aan de eigen BV.
Door de wijze waarop deze terbeschikkingstelling in de heffing wordt betrokken, is het niet mogelijk om op onzakelijke basis te handelen. Althans, fiscaal vindt een correctie plaats naar een zakelijk niveau.
Wanneer een vermogensbestanddeel onder de terbeschikkingstellingsregeling valt, dient een ondernemer erop bedacht te zijn dat op zakelijke basis met de BV moet worden gehandeld. Anders heeft de inspecteur de mogelijkheid om eventuele vergoedingen, koopsommen, etc., te corrigeren tot een zakelijk bedrag en dit zakelijke bedrag in de progressieve inkomstenbelastingheffing te betrekken.
Een ‘voordeeltje’ toekennen in privé, aan de eigen BV of aan de BV van de verbonden persoon leidt derhalve niet tot een bijkomend fiscaal voordeel. Bij een terbeschikkingstelling aan een (BV van een) verbonden persoon kan dit zelfs nog leiden tot heffing van schenkingsrecht.
Bron: Horlings Taxnews
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Vacatures
Markt Update
Personalia
Whitepapers
Vragen over adverteren?
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur
Partner Manager