Financiële interim weer in de lift

Mathijs Helderman, recruitment consultant bij Robert Walters Rotterdam
"Maak jezelf onmisbaar." Mathijs Helderman, recruitment consultant bij Robert Walters.

De coronacrisis heeft veel projecten voor financiële interim professionals stopgezet. Hoe ziet die markt er momenteel uit? “Veel bedrijven zijn hard geraakt door de corona-crisis, waardoor ze afscheid moesten nemen van hun flexibele schil. Dit gaat binnen finance met name om digitaliseringsprojecten, ERP-projecten en transformatieprojecten: kostbare projecten die op de korte termijn geen direct resultaat opleveren,” zegt Mathijs Helderman, recruitment consultant bij Robert Walters Rotterdam. “Waar vanaf de start van de corona-crisis wel extra capaciteit op werd ingezet, en nog steeds, zijn cashflow projecten. Veel bedrijven zijn erachter gekomen dat hun cashflow nog niet optimaal is ingericht, en aangezien cost control, credit control en business control essentieel zijn in crisistijd wordt daar nu extra op gefocust.”

Voor de komende maanden ziet Helderman weer wat lichtpuntjes. “De meeste interimmers zijn nog gewoon aan het werk. Er worden op dit moment veel opdrachten verlengd. Juist in crisistijd is een stevige financiële basis van essentieel belang, en dat begint met een sterk team. Er wordt nu nog strakker naar de cijfers gekeken en daarmee neemt de druk op een financiële afdeling toe. De cashflow moet op orde zijn, wat in een economische downturn een grotere uitdaging is.”

Nieuwe opdrachten

Afgezien van dergelijke projecten voor cost control, business control en project control,ziet Helderman dat er projecten met betrekking tot fusies, reorganisaties, overnames, en herstructureringen worden opgestart. “In veel organisaties stond crisis-management de afgelopen tijd voorop, waardoor de dagelijkse werkzaamheden minder prioriteit kregen. Nu die weer worden opgepikt is er direct veel meer werk. Als de werkdruk te hoog wordt, en dat kan snel gaan in een uitgedunde finance afdeling, dan zullen organisaties zich weer tot interimmers wenden om verlichting te bieden. Dit kunnen zowel specialisten als generalisten zijn.”

Hij raadt interimmers aan kritisch te kijken naar potentiële opdrachten en de match met de eigen kennis en kunde. “Opdrachtgevers zijn op zoek naar specialisten die vanaf de eerste dag van waarde zijn voor de organisatie. Als je nu op een opdracht zit, koester deze dan. Lever kwaliteit en maak jezelf onmisbaar, om de kans op verlenging zo groot mogelijk te maken.” Ondanks de wat barre tijden raadt hij niet direct aan om over te stappen op een vaste baan. “Ik merk namelijk dat opdrachtgevers twijfelen over de beweegredenen van interimmers die opeens op een vaste baan solliciteren. Ze zijn bang dat deze mensen weer terug switchen naar interim op het moment dat de economie aantrekt.”

Opdrachtgeversmarkt

Hij wijst verder op frictie in de tarieven. “We zien een verschuiving naar een opdrachtgeversmarkt, wat voor sommige opdrachten betekent dat de tarieven onder druk komen te staan. Te laag inzetten is ook niet goed, dan kan de opdrachtgever gaan twijfelen over je niveau.” Voor organisaties is dit daarom hét moment om zeer vaardige interim financials in te kunnen huren. “Het grote voordeel van interimmers is dat zij direct zelfstandig aan de slag kunnen. Ik zie op dit moment bij veel bedrijven dat wervingsopdrachten voor interim volledig online verlopen, van het eerste contact met ons tot de interim opdracht zelf,” weet Helderman. “Kijk in deze rustige periode dus rustig naar wat er verbeterd kan worden aan processen, en grijp als de mogelijkheid er is de kans om interim professionals in te huren die een jaar geleden nog overbezet waren.”

(bron, foto: Robert Walters, FM)

Gerelateerde artikelen