Financiële gevolgen van een goed/fout boegbeeld
Twee bedrijven trokken afgelopen week de aandacht in verband met de CEO. In het ene geval (Tesla) lijdt de organisatie schade vanwege nevenactiviteiten van Elon Musk. De positieve uitschieter is Marguerite Bérard, een Française die is voordragen als de nieuwe bestuursvoorzitter van ABN AMRO. Daar plukt de bank de financiële vruchten aan, in ieder geval voorlopig.
De vraag is of de financials van een bedrijf niet nauwer betrokken moet worden bij het benoemen en beoordelen van het boegbeeld van een bedrijf
Het gedrag van Elon Musk
Het probleem van Elon Musk is bekend. Hij doet het tegenovergestelde van wat als maatschappelijk verantwoord ondernemen geldt. Dat begon bij een bonus van 56 miljard dollar die hij zichzelf toekende, wat tot de nodige consternatie leidde. Zelfs in de VS, waar ze niet gauw schrikken van hoge bonussen. De rijkste man op aarde heeft zich daarnaast op controversiële wijze in de politieke arena gewend. Eerst in de VS, waar hij adviseur werd van de aanstaande president Donald Trump. Nu ook in Europa, waar hij openlijk extreem rechtse bewegingen steunt. Met name AFD in Duitsland en de Reform Party in Groot-Brittannië.
Schade voor Tesla
In Europa komt een ongeorganiseerde boycotactie op gang. ABP stapt uit Tesla, overwegend vanwege de absurd hoge bonus voor Musk. Ook de arbeidsomstandigheden bij Tesla zouden mee hebben gewogen voor ABP. In Duitsland stelt de drogisterijketen Rossmann niet langer Tesla’s ter beschikking van topmanagers. En er rijden steeds meer Tesla’s rond met stickers met daarop de tekst: ‘I bought this before we knew Elon was crazy‘.
De nieuwe topvrouw van ABN AMRO
De aanstelling van Marguerite Bérard voelt voor ABN AMRO weldadig aan. Een buitenlandse CEO die de internationale allure van de bank gestalte kan geven. Een vrouwelijke CEO, de eerste in het bankwezen, geldt ook als een positief signaal, ook al zegt de bank dat de sekse niet meewoog bij de aanstelling. En een keurig cv. De Française was bij BNP Paribas het hoofd van de kleinzakelijke en particuliere tak. Ze was tussen 2019 en maart 2024 lid van het uitvoerend bestuur van de Franse bank.
Profijt voor ABN AMRO
Beleggers reageerden enthousiast op de aankondiging dat de bank Marguerite Bérard wil voordragen als de nieuwe bestuursvoorzitter per 23 april. Op het Damrak steeg het aandeel ABN AMRO twee procent. Daarmee was ABN AMRO vrijdag de grootste stijger in de AEX-index aan de Amsterdamse beurs. Het sentiment op die beursdag was negatief.