Financieel directeur Van Melick vertrekt bij Volksbank

Annemiek van Melick gaat na elf jaar in september weg, bij het verstrijken van haar termijn.

Van Melick werkte sinds 2008 bij de voormalige SNS Bank en was sinds 2014 financieel directeur. “Na meer dan tien jaar is het voor mij tijd voor iets nieuws”, aldus de CFO.

CEO Maurice Oostendorp wil wel verder en zal op de aankomende aandeelhoudersvergadering op 25 april worden voorgedragen voor herbenoeming tot en met 2023. Hij betreurt het vertrek van Van Melick, die in 2012 mede aan de wieg stond van de huidige strategie 'Bankieren met de menselijke maat'. Ooostendorp: “Onder haar leiding is onze reputatie op de financiële markten aanzienlijk verbeterd”, aldus de topman.

President-commissaris Jan van Rutte kondigde aan de zoektocht naar een opvolger op korte termijn te zullen starten.

Het moederbedrijf van SNS heeft sinds ruim twee jaar de Volksbank. Zo wil de top van het genationaliseerde concern beter laten zien voor wie de bank er is.Topman Oostendorp sprak toen bij de naamsonthulling van “kleur bekennen'' en het “herstellen van vertrouwen in de financiële sector''. “We willen een nieuw begin maken. En daar hoort wat ons betreft ook een nieuwe naam bij'', zei de bestuursvoorzitter.

Het woord SNS verdween niet van de gevels van de filialen. De bank handhaafde de namen SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen voor zijn dochterbedrijven. Wel gingen die labels onder één bankvergunning opereren. Oostendorp wilde de nieuwe naam van de bank waarmaken door sterk in te zetten op “bankieren met menselijke maat’’. Ideeën over nieuwe producten worden nu eerst aan de klanten voorgelegd.

Van Melick werkte vanaf 2008 bij SNS Reaal als Directeur Corporate Strategy en M&A. In 2012 kreeg zij de functie van Chief Financial Risk Officer aangeboden, waarna ze in 2014 CFO werd van wat toen nog SNS heette. Van Melick begon haar loopbaan bij de zakenbanken Goldman Sachs en Lehman Brothers in New York.

De CFO van De Volksbank stelt dat je als financial het lef moet hebben ‘nee’ te kunnen zeggen. “Om een keer tegen de stroom in te zwemmen, zeker als het goed gaat en de bomen tot in de hemel lijken te reiken. De grootste uitdaging blijft daarbij het vinden van een goede balans. Je wilt ook als financial de business verder ontwikkelen en ondernemen hoort daarbij.” zegt Melick in een interview met CFO.nl over haar rol bij SNS Bank.

Lees ook: Van Melick (SNS Bank): ‘Finance moet minder lief worden en meer lef tonen’ (CFO.nl)