Financials kiezen zelfstandigheid
Het is de ervaren groep financieel managers en professionals die bovengemiddeld de stap naar het zelfstandig ondernemerschap zet: 24% van deze nieuwe freelancers is tussen de 30 en 35 jaar oud, 45% is tussen de 35 en 45 jaar en 13% is tussen de 45 en 50 jaar. De nieuwe groep freelance financials is een zeer mannelijke doelgroep, 86% is man. De freelancer woont voornamelijk in de Randstad: 71% woont in de provincies Noord-Holland, Utrecht of Zuid-Holland. Noord-Brabant en Gelderland volgen elk met circa 10%.
De belangrijkste reden om te gaan werken als freelance financieel interim manager is de mate van vrijheid van opdrachten (52%) en de variatie binnen het werk (21%). Meer geld verdienen is slechts in 11% van de gevallen de voornaamste reden. Voor het grootste deel van de freelance financials is dit de nieuwe manier van werken en zullen ze ook bij wat economische tegenwind geen vaste baan meer nemen.
Een freelance financieel interim manager zegt: ‘Na 15 jaar als accountant en business controller gewerkt te hebben, vroeg ik me af op ik nog veel langer op dezelfde manier wilde doorgaan. Ik wilde resultaatgerichter werken zonder politiek en mijn werk meer afstemmen op mijn privé situatie. Ik heb zelf een businessplan opgesteld. Wat kan ik, hoeveel uur wil ik werken, waar word ik enthousiast van. Daarbij is door de komst van gespecialiseerde freelance kantoren die opdrachten voor mij regelen ook de stap naar zelfstandigheid vereenvoudigd. Dit deed mij besluiten ontslag te nemen. Een keuze waar ik nog altijd volledig achter sta.”
Flexibiliteit op niveau
Ook vanuit bedrijven en instellingen is het interessant om gebruik te maken van freelance financieel interim managers. Bedrijven besteden vaker opdrachten uit. Een opdrachtgever zegt: “Iedereen is positief als de economische groei zich voortzet, maar ik probeer de risico’s bij tegenslag vooraf te beheersen. Het is vaak toch veiliger, sneller en makkelijker om gespecialiseerd werk door een freelance financieel interim manager te laten uitvoeren, dan iemand in vaste dienst te nemen.”
Ook de overheid ziet duidelijke voordelen van het zelfstandig ondernemerschap. Het draagt bij aan vergroting van economische dynamiek en flexibiliteit. Voornamelijk op fiscaal gebied (aftrekposten, leningen, starterskredieten) voert de overheid een stimuleringsbeleid. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt een 40% groei van zzp-ers sinds 2002. Momenteel werkt bijna 12% van de Nederlanders als zzp-er.
Voor 2010 is de verwachting dat dit 15% zal zijn. De toename van zelfstandigen is ook te merken bij de belastingdienst. Er worden steeds meer aanvragen voor een VAR ingediend, voor het jaar 2007 betrof dit ongeveer 275.000 aanvragen, zo’n 19% meer dan in 2006. Zelfstandigen die een officiële status hebben, kunnen opdrachten aannemen zonder dat de klant het risico loopt te worden aangeslagen voor loonheffing en sociale premies.
Partner in vrijheid
Interim management kantoren hebben zich de laatste jaren ontwikkeld tot een steeds belangrijker partner. ‘Uit de praktijk blijkt, dat als een freelance financieel interim manager bij ons op gesprek komt, deze onder de indruk is van de kwaliteit en hoeveelheid van de interim management opdrachten die wij bemiddelen’, aldus Remco Misset, algemeen directeur van Steens & Partners Interim Finance Consultants.
‘En als na de perfecte match de honorering ook nog eens beter is dan verwacht, is de waardering van de interim manager voor ons heel groot. Ik verwacht daarom, dat de rol van de freelance financieel interim managementkantoren de komende jaren nog fors zal toenemen’.