Fed voorspelt langere weg voor inflatiebestrijding
De Amerikaanse centrale bank verwacht dat het terugbrengen van de inflatie naar een niveau rondom de 2 % –de officiële doelstelling van de Fed– ‘nog een lange weg is’. Dat antwoordde topman Jerome Powell woensdag tegenover het Amerikaanse Congres, op vragen over het monetaire beleid van de centrale bank van de grootste economie ter wereld.
- Langdurige inflatiebestrijding vergt mogelijk langdurig hogere rente
- Langdurig hogere rente beïnvloedt herfinancieringsmogelijkheden bedrijven
- OECD waarschuwde in 2019 voor grotere impact monetair beleid op bedrijfsleningen
Op basis van de inflatieverwachtingen van de rentebepalende centrale bank, proberen financiële markten noodzaak en hoogte van toekomstige renteverhogingen in te schatten. Als de rente stijgt, wordt het voor bedrijven namelijk duurder om geld te lenen. Dit kan invloed hebben op hun vermogen om nieuwe investeringen te financieren, activiteiten uit te breiden of bestaande schulden te herfinancieren.
Looptijden bedrijfsleningen
Belangrijk bij de herfinanciering is de looptijd van de leningen en de rentestand op het moment van herfinanciering. Volgens onderzoek in 2019 van de OECD is de gemiddelde looptijd van bedrijfsleningen de laatste jaren opgelopen naar 12,4 jaar. In 2000 was dat nog 9,4 jaar. Voor leningen van goede kwaliteit (investment grade) obligaties is dat zelfs opgeschoven naar een gemiddelde looptijd van 13 jaar.
Investeringen in bedrijfsleningen gevoeliger voor rente
De economische denktank waarschuwde in 2020 dat financieringen met een langere looptijd gevoeliger zijn voor veranderingen in de rentetarieven. Deze langere looptijd gecombineerd met een verminderde kwaliteit van de kredieten maakt de markt van bedrijfsleningen gevoeliger voor veranderingen in het monetaire beleid.
Hogere rente, lagere economie
Momenteel heeft het rentetarief in de Verenigde Staten een bandbreedte van 5,00 tot 5,25 procent. Dat is het hoogste niveau in zestien jaar. Door lenen duurder te maken, remt de Fed de vraag in de economie af en dat zou ervoor moeten zorgen dat de prijzen niet meer zo hard stijgen. Dat heeft wel een keerzijde. Zo kan de economie door de afnemende vraag in een recessie belanden.
De inflatie in de grootste economie ter wereld koelde in mei af tot 4 procent. De kerninflatie, waarin de sterk schommelende energie- en voedselprijzen niet worden meegenomen, blijft echter hardnekkig hoog en kwam uit op 5,3 procent.