Faillissementengolf in 2016

Eind vorig jaar gingen onder meer modeketen Geddes & Gilmore en elektronicaketen Dixons failliet. In de eerste maanden van dit jaar viel het doek voor verschillende andere grote ketens.

Gisteravond maakte Telegraaf bekend dat winkelketens Perry Sport en Aktiesport failiet zijn verklaard. Afgelopen maandag 22 februari vroegen deze winkelketens al uitstel van betaling aan. De problemen zouden een gevolg zijn van het faillissement van V&D. Het is voor Perry Sport en Aktiesport – met 307 winkel en 2500 personeensleden – nu echt einde verhaal.
 
Welke andere ketens raakten de afgelopen maanden in de problemen of vielen om? 
 
Macintosh Retail (Scapino, Manfield, Dolcis, Pro Sport en Invito)
Op 29 december 2015 vroegen de bewindvoerders van Macintosh Retail – moederbedrijf van schoenenketens als Scapino, Manfield, Dolcis, Pro Sport en Invito – faillissement aan bij de rechter. Een week later werden de betreffende schoenenketens door de rechter failliet verklaard.
Schoenenketen Scapino maakte op 19 januari bekend een doorstart te maken. De nieuwe eigenaar is Ziengs, een schoenenketen met zo’n 70 winkels in Nederland. Scapino heeft op dit moment ongeveer 200 winkels. Het leeuwendeel blijft naar verluidt open.
Macintosh Retail meldde onlangs dat de Pro Sport formule is verkocht aan Pro Sports Holding BV. De Invito formule is verkocht aan een tweetal aan Highlands Holding B.V. toebehorende vennootschappen. Afgesproken is, meldt Macintosh, dat alle circa 65 tot de formules behorende winkels worden overgenomen. Het uiteindelijk aantal over te nemen winkels hangt echter mede af van de met verhuurders te maken afspraken over de huurvoorwaarden, alsmede de afspraken met leveranciers. 
Schoenenreus
Schoenenreus ging eind januari voor de tweede keer in ruim twee jaar tijd op de fles, ditmaal definitief. De keten had last van een teruglopende omzet, veroorzaakt door de crisis en concurrentie van onlinewinkels. Bij het faillissement in 2013 maakte het bedrijf op dezelfde dag een doorstart met minder winkels, een nieuwe formule en met circa 1000 van de 1500 werknemers. Het in 1969 opgerichte Schoenenreus telde nog ruim 140 filialen in Nederland en België. 
V&D
Op dinsdag 16 februari 2016 viel definitief het doek voor het 129 jaar bestaande warenhuisketen V&D. De afgelopen maanden draaide alles in de media om het redden van het warenhuis dat beeldbepalend was in iedere grote winkelstraat in Nederland. Retaildeskundigen proberen aan te wijzen waar het fout ging en wie de schuldigen zijn. Hierbij ligt de aandacht sterk op de mislukte reddingsactie van Coolcat-eigenaar Ronald Kahn. 
 
 
Volgens sommigen wilden de vastgoedbezitters niet meewerken, anderen geven de Amerikaanse eigenaar Sun Capital, die niet meer wilde investeren in de keten, de schuld of de banken. De reddingspoging van Kahn is echter de laatste in een lange rij van halfslachtige pogingen de formule aan te passen. Feit is dat de ondergang van V&D gewoon een kwestie van vraag en aanbod is: de consument heeft het de laatste jaren steeds meer laten afweten en koos steeds vaker voor andere winkelmogelijkheden via internet of bij winkelketens die wel met de tijd zijn meegegaan. De 300 miljoen jaarlijkse omzet die nog door V&D werd gehaald, zal door andere ketens geabsorbeerd worden, wellicht ook door het Canadese warenhuis Hudson’s Bay dat heeft aangegeven interesse te hebben in de panden van V&D. 
La Ligna 
Op 17 februari werd dameskledingketen La Ligna failliet verklaard. De 52 winkels blijven voorlopig nog open, terwijl de curator de mogelijkheden voor een doorstart onderzoekt. Bij het bedrijf werken ongeveer 230 mensen. Volgens financieel directeur Martijn Franssen leed La Ligna al jaren verlies. Het bedrijf wist zijn kosten wel terug te brengen, maar het lukte niet om de omzet ook op peil te krijgen. 
___________________________________________________________________________________________________
Bent u ondernemer, manager, jurist, accountant, adviseur of financier? Bent u (binnenkort) betrokken bij een faillissement, sanering of doorstart? Dan is de cursus Corporate Recovery voor u onmisbaar. De cursus biedt u praktische antwoorden op uw vragen: Hoe koop ik een bedrijf uit een faillissement en hoe voer ik een succesvolle doorstart uit? Meld u direct aan
___________________________________________________________________________________________________
Paradigit
Ook computerwinkelketen Paradigit ontsnapte niet aan de malaise in retailland. Eind 2015 zag al het bankroet van BAS-groep, waar naast Dixons ook computerketen MyCom onder viel, en in februari 2016 werd het faillissement van branchegenoot Paradigit aangekondigd. In de zomer van 2015 kondigde de keten al aan tien winkels te sluiten. Het faillissement treft niet alleen de 12 winkels en 5 shop-in-shops in vestigingen van V&D, maar ook het distributiecentrum in Eindhoven. De webwinkel draait als zelfstandig bedrijf door. Later in februari maakt Paradigit bekend een doorstart te maken met de drie grootste winkels en het distributiebedrijf. Bijna 100 van de 200 mensen kunnen bij het bedrijf blijven werken.
Wie is de volgende?
De golf van failissementen lijkt met deze drama’s nog niet ten einde te zijn. Er wordt in de media al druk gespeculeerd over het volgende slachtoffer in retailland. Winkelketens Xenos en Blokker verkeren naar verluidt beide in zwaar weer.

Gerelateerde artikelen