Faillissementen nemen toe: Wat kan de CFO doen?

MKB gekweld door personeelskrapte en geld
5 stappen die CFO kan zetten bij financiële zorgen

Peter Zwijnenburg van verzekeringsmakelaar en consultancy-organisatie Aon onderschrijft de meest recente cijfers over de toename van het aantal faillissementen in ons land; “Wij zien in bepaalde sectoren inderdaad een toename van stressfactoren. Maar deze signalen zijn wél tijdig zichtbaar.” Volgens Zwijnenburg kunnen bedrijven daardoor tijdig maatregelen nemen.

Groei in faillissementen

Eerder vandaag berichtte (‘Aantal faillissementen blijft maar stijgen’) www.FM.nl over de toename van het aantal faillissementen over de maand augustus. Volgens maandcijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek ligt het aantal faillissementen daarmee al zestien maanden op rij hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

  • stijging in zestien achtereenvolgende maanden
  • faillissementen in handel: + 52% …
  • … ook in sector vervoer & opslag meer bedrijven failliet 

Aon’s managing director Zwijnenberg wijst er op dat CFO’s en overig leidinggevend management de tijd hebben om op het juiste moment de juiste voorbereidingen te treffen tegen de gevolgen. Hij heeft 5 praktische tips voor CFO’s die te maken krijgen met financiële problemen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Lees ook:


  1. Bescherm key-staff en bestuurders tegen aansprakelijkheden. Het is belangrijk dat je de juiste mensen positioneert om in te grijpen en de juiste beslissingen te nemen; verloop van key-staff moet worden voorkomen.
  2. Maak onderscheid tussen core en non-core activiteiten. Een carve-out doe je liefst niet onder druk. Het inzichtelijk maken van de waarde van ‘goodwill’-achtige posten, door middel van “Quality of IP” rapportages kan helpen om het bedrijf(sonderdeel) een meer robuust profiel te geven.
  3. Onderzoek of lopende claims of aansprakelijkheden verplaatsen kunnen worden naar de verzekeringsmarkt. Het voordeel daarvan is dat je weet waar je als bedrijf aan toe bent en je haalt potentieel risico uit je toekomst. Dit maakt het voor investeerders en banken eenvoudiger om support te bieden en het laat mogelijke voorzieningen vrijvallen.
  4. Ga met de stofkam door je cash-positie en probeer “trapped-cash”posities open te breken of te voorkomen. Denk hierbij onder meer aan escrow-sitiuaties, vervang bank garanties door surety-oplossingen en verzoek om vrijval van onnodige borgstellingen.
  5. Haal expertise en kennis van een gespecialiseerde adviseur in huis.

FM.nl stuurt 3x per week het belangrijkste financiële nieuws, de interessantste interviews en alle relevante events & bijeenkomsten voor financieel professionals in een overzichtelijke nieuwsbrief.

Wilt u óók op maandag, woensdag en vrijdag in één oogopslag volledig overzicht hebben van alles wat in finance speelt? Meld u dan nu aan voor onze unieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het vaknieuws dat belangrijk is, artikelen die inspireren en informatie die de concurrentie op afstand houdt.