Faillissementen nemen toe, maar aantal starters groeit harder

Faillissementen nemen toe, maar aantal starters groeit harder
Ondanks nette groei van 2,2 miljoen bedrijven is het kantelpunt in zicht.

Afgelopen maart gingen 185 bedrijven in Nederland failliet.  Dat zijn er 20 meer dan in februari, toen er 165 bedrijven stopten. In maart vorig jaar was het aantal iets hoger. Toen gingen er 193 ondernemingen failliet. Vooral in het westen van het land was er een toename van het aantal bankroete bedrijven.

Dat blijkt uit de laatste cijfers die bedrijfsdataexpert Altares Dun & Bradstreet vandaag presenteert. Het databedrijf ziet in de stijging van maart een mogelijke voorbode van méér faillissementen in de komende maanden. “De overheidssteun heeft het aantal faillissementen tijdens de crisis kunstmatig laag gehouden”, zegt Joris Peeters, Chief Data Scientist van Altares Dun & Bradstreet.

“Die steun is opgehouden, waardoor bedrijven die niet veel reserves meer hebben het zwaar hebben. De oorlog in Oekraïne wakkert de inflatie aan en bedrijven die de gestegen grondstofprijzen niet aan hun klanten door kunnen berekenen hebben een probleem. Een mogelijke verdere stijging van het aantal bedrijven dat het niet redt is daarom goed denkbaar, en de cijfers van april zullen daar een goede indicatie van geven.”

Het onderzoek valt samen met de nieuwste cijfers van de Kamer van Koophandel. Daaruit blijkt dat het aantal ondernemers dat hun bedrijf beëindigde in maart steeg met 8 procent. Het aantal startende ondernemers nam vorige maand af met ook 8 procent.

Omdat het aantal startende ondernemers veel hoger was dan het aantal stoppers, nam het totaal aantal ondernemingen in Nederland nog toe. Begin april waren dat er ruim 2,2 miljoen. Dat is een toename van 6 procent ten opzichte van 1 april 2021.

Ook Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, denkt dat er een kantelpunt is aangebroken nu er geen coronasteun meer is. “Veel ondernemers worstelen nog met de financiële gevolgen van de pandemie. Tegelijkertijd zijn de energiekosten en inflatie torenhoog. Dat het aantal stoppers en faillissementen oploopt is dan ook geen grote verassing.”

De particuliere beveiliging was een populaire sector in maart met bijna het dubbele aantal starters dan een jaar eerder. In de detailhandel daalde het aantal starters ten opzichte van vorig jaar met 44 procent. Dat geeft vooral aan dat de razendsnelle groei uit de coronatijd verdwenen is, zo wijzen de cijfers van de Kamer van Koophandel uit.

Knoben verwacht dat er de komende tijd vooral veel webwinkels stoppen, want daar zijn er de komende jaren wel heel veel van gestart. “Met de heropening van de economie en de terugkeer naar kantoor zijn er wat minder marktkansen voor internetwinkels. Er zijn er zoveel gestart de afgelopen twee jaar dat je daar eigenlijk een ‘shake-out’ met flink wat stoppers zou verwachten.” De lage kosten om een webwinkel draaiende te houden zijn een mogelijke verklaring dat die trend nog niet zichtbaar is.

Altares Dun & Bradstreet ziet vooral een neergang in de handel en bouw. 34 handelsbedrijven en 32 bouwbedrijven gingen over de kop, iets meer dan in februari. Deze sectoren tellen de meeste bedrijven, daarom zijn deze cijfers niet vreemd, aldus het databedrijf.

(ANP)