Faillissementen fors toegenomen in juni

Faillissementen

Het aantal faillissementen in Nederland is in juni aanzienlijk gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in mei, een stijging van 11 procent. Deze trend van toenemende faillissementen houdt al ruim twee jaar aan.

  • Faillissementen stijgen met 11% in juni
  • Bouwsector het zwaarst getroffen, 54 faillissementen
  • Relatief meeste faillissementen in horeca.

In de eerste zes maanden van 2024 zijn 40 procent meer bedrijven failliet gegaan dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit aantal ligt ook hoger dan in de vergelijkbare periodes van de laatste drie jaar voor de coronapandemie. De aanhoudende stijging wijst op structurele economische problemen die bedrijven onder druk zetten.

Bouwsector hardst getroffen

In juni werden 349 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Van alle sectoren had de bouw het grootste aantal faillissementen met 54, een stijging van 29 procent ten opzichte van mei. De bouwsector, die al jaren als een van de grootste sectoren van de Nederlandse economie geldt, kampt met diverse uitdagingen zoals stijgende kosten en een dalende vraag. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Horeca relatief zwaar getroffen

Relatief gezien werden in juni de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca. Deze sector, die sterk afhankelijk is van consumentenbestedingen, ondervindt nog steeds de nasleep van de coronacrisis en de huidige inflatiedruk. Hoewel de handel en industrie enige verbetering lieten zien met een afname in faillissementen, blijft het totale beeld somber.

Historische trends en huidige cijfers

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013 en nam daarna af tot en met augustus 2017. Vanaf dat moment bleef de trend redelijk vlak tot medio 2020. In augustus 2021 werd een laagterecord bereikt met slechts 109 faillissementen. Sinds mei 2022 ligt het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Internationale economische druk

De stijging van het aantal faillissementen in Nederland is niet op zichzelf staand. Internationaal gezien ervaren veel bedrijven druk door wereldwijde economische onzekerheden. De recente renteverhogingen door de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve om inflatie tegen te gaan, dragen bij aan hogere financieringskosten voor bedrijven. Daarnaast zorgen verstoringen in toeleveringsketens en geopolitieke spanningen voor verdere onzekerheid in de markten.

Vooruitzichten blijven onzeker

De vooruitzichten voor de komende maanden blijven onzeker. Veel bedrijven worstelen met stijgende kosten, beperkte toegang tot financiering en afnemende consumentenbestedingen. De druk op sectoren zoals de bouw en horeca is bijzonder groot, maar ook andere sectoren voelen de impact van de huidige economische omstandigheden.

Economische maatregelen noodzakelijk

Experts pleiten voor gerichte economische maatregelen om bedrijven te ondersteunen en verdere faillissementen te voorkomen. Dit kan onder meer door tijdelijke belastingverlagingen, toegang tot noodfinanciering en investeringen in infrastructuur en innovatie. Zonder dergelijke maatregelen dreigt de trend van stijgende faillissementen zich voort te zetten.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen