Exportbeperking ASML raakt delen Nederlandse economie

Beperking export ASML kan bredere impact hebben

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML staat opnieuw in de schijnwerpers door nieuwe ontwikkelingen rond exportbeperkingen naar China en haar groeiende belang voor de Nederlandse economie. Terwijl het bedrijf zich profileert als een aantrekkelijke werkgever en economische motor, wordt het geconfronteerd met geopolitieke spanningen die haar activiteiten kunnen beïnvloeden. Dat meldt het ANP op basis van het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

  • ASML-export naar China mogelijk verder beperkt door Nederland.
  • Nieuwe vergunningen voor DUV-machines verlopen eind dit jaar.
  • Geopolitieke druk vanuit de VS beïnvloedt Nederlandse exportbeleid.

Volgens recente berichten van persbureau Bloomberg is de Nederlandse regering van plan de export van ASML naar China verder aan banden te leggen. Ingewijden melden dat bepaalde exportvergunningen voor onderhoud en levering van reserveonderdelen van de op een na modernste generatie chipmachines (DUV-machines) in China waarschijnlijk niet zullen worden vernieuwd als ze eind dit jaar aflopen, dat meldde RTL eerder.

Deze stap volgt op eerdere beperkingen die al waren opgelegd. Minister Schreinemacher van Buitenlandse Handel had eerder dit jaar al bevestigd dat de export van bepaalde ASML-machines naar China zou worden beperkt vanwege “(inter)nationale veiligheid”. De nieuwe maatregelen zouden een verdere aanscherping betekenen van dit beleid. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

ASML zelf heeft niet gereageerd op deze berichten en het ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp weigerde commentaar te geven. De impact van deze mogelijke beperkingen kan aanzienlijk zijn, aangezien de DUV-machines na verloop van tijd niet meer kunnen functioneren zonder onderhoudsdiensten van ASML.

Geopolitieke spanningen

De druk op Nederland om de export van geavanceerde technologie naar China te beperken komt voornamelijk uit de Verenigde Staten. De regering-Biden zou hebben gedreigd met maatregelen die de verkoop van producten met Amerikaanse technologie kunnen tegenhouden, wat ook ASML-machines zou treffen.

Deze ontwikkelingen passen in een breder patroon van technologische wedijver tussen de VS en China. ASML is hierin een sleutelfiguur geworden vanwege haar unieke positie in de chipindustrie. De website voor beleggers van de VEB meldde dat het bedrijf al sinds 2019 wacht op goedkeuring voor de levering van haar meest geavanceerde EUV-machines aan Chinese klanten.

ASML’s economische impact

Ondanks deze geopolitieke uitdagingen blijft ASML een speler in de Nederlandse economie. Het bedrijf is onlangs uitgeroepen tot de ‘Meest aantrekkelijke werkgever’ van Nederland, wat haar aantrekkingskracht op talent onderstreept. Op het hoofdkantoor in Veldhoven werken meer dan 8.000 mensen die samen 87 nationaliteiten vertegenwoordigen. Ongeveer 20% van de ASML-medewerkers heeft geen Nederlandse nationaliteit[5]. Deze diversiteit draagt bij aan de innovatiekracht van het bedrijf en versterkt de internationale positie van de Brainport-regio.

Werkgelegenheid en economische groei

ASML’s groei heeft bovengemiddeld effect op de werkgelegenheid, niet alleen direct maar ook indirect. Jeroen Dijsselbloem, burgemeester van Eindhoven en oud-minister van Financiën, stelt dat voor elke hoogopgeleide kenniswerker die ASML inhuurt, er werkgelegenheid wordt gecreëerd voor drie mbo-geschoolde mensen. Het bedrijf speelt ook een cruciale rol in de toeleveringsketen. De groei van ASML leidt tot meer opdrachten voor toeleveranciers, wat een domino-effect creëert in termen van economische groei en werkgelegenheid in de regio en daarbuiten.

Uitdagingen en toekomstperspectief

Ondanks haar succes staat ASML voor aanzienlijke uitdagingen. De snelle groei van het bedrijf zet druk op de infrastructuur en woningmarkt in de regio. Daarnaast brengt de geopolitieke situatie zowel kansen als risico’s met zich mee voor het bedrijf en de Nederlandse economie.

ASML zelf verwacht dat de huidige exportbeperkingen geen grote gevolgen zullen hebben voor het bedrijf, aangezien ze alleen gelden voor de meest geavanceerde technologie[3]. Toch blijft de situatie onzeker, vooral gezien de druk vanuit de Verenigde Staten om de beperkingen verder uit te breiden.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen