Expert: ‘Sommige CFO’s en finance zien bank nog steeds als enige financieringsloket’
smeGo, het pan-Europese financiële platform gericht op MKB’s, heeft voor het eerst sinds de oprichting in 2016, meer dan €2 miljard aan financiering verstrekt aan bedrijven en projecten. In Nederland, waar smeGo precies een jaar actief is, steeg de financiering in het tweede kwartaal van 2024 met 26,67% ten opzichte van het eerste kwartaal, tot een totaal van €19 miljoen, aldus het bedrijf. Reden voor FM.nl om CEO Bas Vanhorick van smeGo Nederland, enkele vragen te stellen.
“Deel van CFO’s en finance managers zien de bank nog steeds als enige financieringsloket. Het is ontzettend moeilijk om je als ondernemer of CFO een weg te banen door het zeer uitgebreide financieringslandschap”
1. FM.nl: Wat zijn de belangrijkste verklaringen voor de groei?
Bas Vanhorick: “Door het inzetten van technologie en door onze ervaren mensen met een achtergrond in finance en efficiënte processen kunnen wij doorgaans veel sneller schakelen, zodat de ondernemer weer door kan gaan met het focussen op de bedrijfsvoering. In veel gevallen kunnen wij wel financieren waar de bank dit niet meer kan of wil.”
2. FM.nl: Welke sectoren, regio’s marktsegmenten maken bovengemiddeld gebruik van deze vorm van financiering?
Bas Vanhorick: “Onze portefeuille ontwikkelt zich redelijk gelijkmatig. Er is geen geografische of sectorale trend te ontdekken. Wel denk ik dat wij bovengemiddeld veel innovatieve bedrijven financieren. Dat zijn vaak ondernemingen die door de bank minder goed begrepen worden en waar een tekort aan zekerheden financieren moeilijk maakt. Onder bepaalde omstandigheden kunnen wij hier Europese innovatiegaranties van het European Investment Fund (EIF) inzetten.” [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
3. FM.nl: Voor wat voor bedrijven en financieringen is deze wijze van financiering zoeken geschikt en voor welke activiteiten juist niet?
Bas Vanhorick: “Het is met name geschikt voor volwassen MKB ondernemingen die gezonde marges op hun investeringen maken. Type financieringen die goed passen zijn: werkkapitaal, overbruggingsleningen en investeringsleningen. Ongeschikt zijn daarentegen risicokapitaal of achtergestelde financieringen en ondernemingen met een negatieve kasstroom.”
4. FM.nl: In hoeverre benutten CFO’s en finance deze wijze van financiering zoeken, voldoende?
Bas Vanhorick: “Veel CFO’s en Finance managers zijn de afgelopen decennia goed bekend geraakt met non-bancaire financieringen. Recent onderzoek toont namelijk aan dat bijna 40% van de MKB financieringen verstrekt worden door non-bancaire partijen. Maar we merken ook dat het door een deel van de CFO’s en Finance managers nog onbekend terrein is en zij de bank nog steeds als enige financieringsloket zien. Het is ook ontzettend moeilijk om je als ondernemer of CFO een weg te banen door het zeer uitgebreide financieringslandschap. Daarom werken wij veel met financieel adviseurs die de markt goed kennen en die dus al in een vroeg stadium een passende non-bancaire financierder aan tafel zetten.” [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]
Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.
5. FM.nl: Kunnen controlerend accountants de risico’s voldoende inschatten?
Bas Vanhorick: “Zeker wel. Er is niet zoveel anders aan de behandeling van een lening bij ons (non-bancaire financiering) ten opzichte van een bancaire. Ik heb zelf decennialang ervaring opgedaan aan de bancaire kant en de hele markt volwassen zien worden. De echte ‘cowboys’ kom je niet of nauwelijks meer tegen.”
6. FMnl: Wat is de toekomst van deze manier van financiering?
Bas Vanhorick: “Dat MKB ondernemingen steeds meer aangewezen zijn op non-bancaire financiers en ze kennis van deze markt moeten opbouwen.
7. FM.nl: Wat kunnen en moeten overheid en autoriteiten (AFM, fiscus etc.) in jullie ogen doen?
Bas Vanhorick: “Werk meer met non-bancaire partijen samen. Denk aan het beschikbaar stellen van data zoals toegang tot frauderegisters. Maar maak ook de inzetbaarheid van garanties makkelijker en beter toegespitst op non-bancaire partijen. Dit is uiteindelijk in het voordeel van alle betrokken partijen en daarmee de Nederlandse economie.”
8. FM.nl: Hebben financieel bestuurders te veel oog voor bankfinanciering?
Bas Vanhorick: “CFO’s en Finance managers; staar je niet teveel blind op de bank. Er is daarbuiten nog een hele wereld van mogelijkheden. smeGo werkt graag nauw en in transparantie samen met de onderneming om snel een zo goed mogelijk passende financiering op te zetten.”