Expert: ‘Oplopende winkelhuren serieus probleem voor retail’

Eigenaar winkelvastgoed klaagt over lockdown
Stijgende huren drukken op winkels, financiële steun leveranciers onzeker

De oplopende huren in de retail vormen een serieus probleem, maar de stijgingen zijn niet groter dan veel andere kosten van winkeliers en winkelketens. Dat zegt Gert Jan Slob, directeur onderzoek bij winkelvastgoedadviseur Locatus, in reactie op berichten op de website voor marketing Adformatie (‘Retail in problemen door absurd hoge huren’) over de bedreiging door hogere huren voor winkelketens. Volgens directeur Slob van Locatus zijn de stijgingen over het algemeen in lijn gebleven met de kerninflatie.

  • stijgende personeelskosten stuwen kosten retail meer dan stijgende huren
  • huurprijs in meeste gevallen 10 % van de totale exploitatiekosten
  • stijgende huren zijn ‘serieus probleem’

Huur slechts deel van totale winkelexploitatie

Volgens de directeur onderzoek is de huur van een winkelpand voor veel retailers ongeveer 10% van de totale exploitatiekosten: “Wordt de huur verhoogd met 10% dan is dit onderaan de streep een kostenstijging van 1%. Dus zijn huurverhogingen meestal niet de belangrijkste oorzaak van kostenstijgingen.”, aldus Locatus.

Financiële constructie of huursteun van leveranciers?

De onderzoeker wijst er op dat personeelskosten vaak een veel grotere post zijn -en dus een groter deel uitmaken van de exploitatiekosten. Slob: “Die kosten nemen door inflatie en personeelsgebrek soms nog sterker toe dan de huren.” Wel erkent hij dat de stijgende huren ‘een serieus probleem’ voor winkels vormen, ‘zeker als consumenten de hand op de knip blijft houden’. [artikel gaat verder na de volgende alinea]


Lees ook:


Retailers in de problemen

Recent zijn verschillende retailketens in de problemen geraakt. Zo meldde de website voor overnames & fusies MenA.nl, onlangs dat modeketen Score mogelijk overgenomen moet worden om voort te kunnen bestaan. Ook winkelhuurders die de keten Bazaar uitbaten, hebben problemen met oplopende huurprijzen. Daar wil de huurder de oplopende huurprijzen niet meer betalen.

Financiële steun door leveranciers

Experts waarschuwen dat het wegvallen van afzet via winkels, door kan werken naar de ketens van producenten en leveranciers. In het verleden boden bierproducenten mede daarom financieringsconstructies aan, aan horeca-uitbaters met huurproblemen. In hoeverre producenten en leveranciers huursteun bieden aan retail, is niet openbaar. Onlangs was de verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot succesvol toen om vooruitbetaling van klanten en afnemers werd gevraagd.


Ben je ook een financieel manager aan wie steeds hogere eisen worden gesteld? Wordt van je verwacht dat je meedenkt over over strategie en uitvoering over de afzet? Word je ook geconfronteerd met nieuwe regels en een grotere aansprakelijkheid van afnemers? Dan is de ééndaagse opleiding De nieuwe CFO: In control met Risicomanagement onmisbaar. Na het volgen van deze opleiding ben je op de hoogte van relevante trends en ontwikkelingen op het financiële vakgebied en finance. Daarnaast heb je ruimschoots de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met vakgenoten. Schrijf je daarom nu in op de website.