Expert: ‘Dominantie Amerikaanse bedrijven vaak vanwege steun door private-equity’

Bedrijfsfinanciering door particuliere belegger via PE-platform

De Frans-Zwitserse private equity-beheerder Altaroc is officieel gestart in de Benelux. Altaroc richt zich op het toegankelijk maken van private equity voor particuliere beleggers die periodiek bedragen in leggen. Daarmee biedt het bedrijf toegang tot een portefeuille van internationale private equity-fondsen. Volgens Head of Benelux Thibault Delbarge biedt Altaroc makkelijker toegang tot kapitaal via private equity.

  • Altaroc lanceert private equity-abonnementsmodel voor particuliere beleggers.
  • Altaroc richt zich op groeisectoren zoals software en gezondheidszorg.
  • Digitaal platform van Altaroc biedt transparante private equity-toegang.

Het bedrijf richt zich op investeringen in groeibedrijven, vooral in sectoren zoals software, gezondheidszorg en zakelijke dienstverlening. Deze sectoren worden door het platform gezien als strategische pijlers vanwege hun groeipotentieel en veerkracht, ook tijdens economische schommelingen. Voor bedrijfsfinance biedt dit mogelijk nieuwe investeringsmogelijkheden, waarmee het risico van beleggingen kunnen worden gespreid. Reden voor FM.nl om een aantal vragen aan Thibault Delbarge te stellen.

1. FM.nl: In welke sectoren, regio’s, segmenten of bedrijven zal worden geïnvesteerd? [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Thibault Delbarge: Altaroc heeft 4 aantrekkelijke sectoren geïdentificeerd om in te investeren: Software, B2B-diensten, B2C (Digital Consumer) & gezondheidszorg. Alle sectoren hebben een aanzienlijk groeipotentieel en bieden veerkracht gedurende de verschillende cycli.”

2. FM.nl: Waarin verschilt Altaroc van de circa 150 PE-bedrijven (die al actief zijn in Nederland)?

Thibault Delbarge: “Altaroc heeft niets te maken met de 150 participatiemaatschappijen die in Nederland gevestigd zijn. Altaroc is een ecosysteem waarmee particulieren via een distributeur eenvoudig digitaal kunnen intekenen op een portefeuille. Het inschrijvingsproces is volledig digitaal, met kapitaalopnames gestructureerd in een abonnementsmodel. Klanten krijgen ook digitale communicatie met dagelijkse updates over managers en onderliggende bedrijven. Bovendien voorzien we onze distributiepartners van een technologisch en service-ecosysteem zodat ze eenvoudig en digitaal kunnen werken.”

3. FM.nl: Wat zijn de belangrijkste veranderingen en stappen die de financiele afdeling moet nemen als Private Equity aan boord komt?

Thibault Delbarge: “Wanneer een private equity fonds investeert in een bedrijf, worden er verschillende structureringsstappen doorgevoerd ten opzichte van het vorige leven van het bedrijf, zoals:

  • De implementatie van een operationeel en financieel bedrijfsplan, dat maandelijks wordt opgevolgd.
  • Maandelijkse bestuursvergaderingen en governance waarin de belangrijkste bedrijfsindicatoren en de operationele en financiële prestaties van het bedrijf nauwlettend worden gevolgd.
  • Het managementteam wordt uitgenodigd om in te tekenen op een managementpakket, dat hen tussen 15% en 20% van de kapitaalwinst biedt, waardoor de belangen van het fonds op één lijn komen met de belangen van het managementteam.

Met andere woorden, wanneer een private equity fonds investeert, kan een managementteam echt rijk worden als ze het businessplan waarmaken.”

4. FM.nl: Kun je een voorbeeld geven waarbij de financiële afdeling de onboarding van PE niet goed heeft aangepakt?

Thibault Delbarge: “Er vinden elk jaar honderden LBO’s plaats in Europa. Hoewel de meeste goed gaan, gaan sommige niet goed. Het mislukken van een LBO kan meerdere oorzaken hebben:

  • Underperformance van de onderliggende markten.
  • Ondermaatse prestaties van producten of commerciële strategie.
  • Onvermogen van het managementteam om een ambitieuze operationele strategie uit te voeren.
  • Het is echter zelden te wijten aan het falen van het financiële team om prestatie-indicatoren te implementeren!

De echte revolutie voor het financiële team wanneer een private equity fonds tussenbeide komt, heeft te maken met twee dingen:

  • De frequentie van de interacties met de financiële investeerder, minstens maandelijks.
  •  De noodzaak om de kasstromen perfect te plannen – niet alleen de P&L – aangezien een LBO-schuld vereist dat er elke maand, of minstens elk kwartaal, veeleisende bankconvenanten moeten worden beheerd.”

5. FM.nl: Wat adviseert u financiële afdelingen die overwegen om PE aan boord te halen? 

Thibault Delbarge: “Het advies voor een financieel team is om contact op te nemen met andere financiële teams die een LBO hebben meegemaakt om zo goed mogelijk te begrijpen wat er allemaal komt kijken bij het werken met een private equity-fonds. Het is echter essentieel om bekend te zijn met het beheren van KPI’s en maandelijkse kasstromen.”

6. Hoe staat het met het investeringsklimaat door PE?

Thibault Delbarge: “Private equity industrie creëert aanzienlijke waarde, niet alleen financiële waarde maar ook industriële, economische en strategische waarde. Het maakt de creatie van kampioenen in bepaalde sectoren mogelijk door consolidatie die mogelijk wordt gemaakt door het kapitaal en de expertise van de PE-fondsen – nationale, Europese en zelfs mondiale kampioenen. De dominantie van bepaalde mondiale industrieën door Amerikaanse leiders is vaak gekoppeld aan het feit dat ze worden gesteund door Amerikaanse private-equityfondsen. De Europese private equity-sector moet dringend op hetzelfde prestatieniveau opereren om hetzelfde kaliber van wereldwijde kampioenen te creëren die in Europa gevestigd zijn.”[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

7. Wat is uw visie op de corporate finance markt in Nederland ten opzichte van bedrijfsfinancieringen in de VS?

Thibault Delbarge: “De private equity markt is in Nederland al lange tijd goed ontwikkeld. Het is een zeer competitieve markt waar toonaangevende Europese specialisten zijn ontstaan, zoals CVC in LBO’s en Main Capital in software. Overigens heeft Altaroc in beide fondsen geïnvesteerd. Natuurlijk zijn er structurele verschillen tussen Amerikaanse en Nederlandse PE-operaties, zowel juridisch als fiscaal. Maar qua aard en geest van private equity operaties zijn er geen verschillen. Wat betreft culturele verschillen, die zijn er niet. Het management van een LBO in Nederland reageert op dezelfde manier als hun Amerikaanse tegenhangers en ze hebben net zoveel kans om te profiteren van succesvolle LBO-operaties.”

8. FM.nl: Op basis waarvan is er in Nederland (en de rest van de Benelux) ruimte voor een nieuw Private Equity-fonds?

Thibault Delbarge; “We zijn drie jaar geleden in Frankrijk van start gegaan, toen er nog geen private equity aanbod op de markt was. Sindsdien hebben we €1,2 miljard opgehaald bij 8.000 particuliere klanten via meer dan 350 distributeurs. Zowel distributeurs als eindklanten werden aangetrokken door de kwaliteit van onze portefeuilles en de technologische uitmuntendheid en het serviceniveau van ons digitale platform. Dit platform biedt een eenvoudige, transparante en efficiënte ervaring voor zowel klanten als distributeurs. In de praktijk hebben we een markt gecreëerd omdat onze klanten zich aangetrokken voelen tot een kant-en-klare portefeuille die toegang biedt tot de beste fondsen ter wereld. Het is eenvoudig: vanaf een toezegging van €100.000 gespreid over vijf jaar, met capital calls van €10.000 elk semester, op vaste data en bedragen. Dit is het eerste echte institutionele private equity abonnementsmodel. Op dit moment halen we ongeveer €500 miljoen per jaar aan private equity op.”

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Gerelateerde artikelen