Bedrijven in de EU haalden miljard op via crowdfunding

De meeste geldschieters waren particulieren.

In 2023 vond er in de EU voor één miljard euro aan crowdfunding plaats. Crowdlening was de meest voorkomende vorm van financiering via crowdunding. Deze vorm maakte 65 procent uit van alle via crowdfunding opgehaalde financieringsprojecten. Debt-based financiering omvatte zeventien procent van de transacties en zes procent van de financiering was equity-based.

Dat staat in het eerste rapport van de financiële EU-toezichthouder ESMA over de omvang van crowdfunding in Europa.  Crowdfundingplatforms zijn  sinds 2021 verplicht om data over de door hen verstrekte financiering te verstrekken aan de nationale toezichthouders. Eind 2021 is de ECSPR (European Crowdfunding Service Providers for Business Regulation) hiervoor van kracht geworden, Europese wetgeving voor crowdfunding.

Deze eerste rapportage is samengesteld op basis van een steekproef onder 98 crowdfunders in zeventien landen. fVolgens het rapport was zeventien procent van de crowdfundingprojecten cross-border. In de steekproef turfde ESMA vijfduizend projecten voor crowdlending, waar 1,7 miljoen beleggers geld in staken.

De hoogte van zulke leningen was beperkt. Gemiddeld werd er per crowdfundingproject 15.000 euro opgehaald. Dat is een stuk minder dan de gemiddelde opbrengst van per project van debt-based financiering (53.000 euro) en van equity-based financering (46.000 euro).

Het gros van de financiering was afkomstig van particuliere beleggers (87 procent). Twaalf procent is geclassificeerd als ‘sophisticated investor’ en slechts één procent was professioneel belegger.

In Nederland is de markt voor crowdfunding goed ontwikkeld, net als in Frankrijk. Later deze maand zal de ESMA de bevindingen nader toelichten.

Gerelateerde artikelen