Europees industriebeleid schiet tekort

Industriebeleid

De Europese economie raakt steeds verder achterop door zwak industriebeleid. In plaats van een krachtig en eigenstandig beleid, investeert de EU miljarden om achterstanden in te halen ten opzichte van China en de VS. Kredietverzekeraar Allianz Trade bekritiseert deze aanpak in hun rapport ‘Industrial policy: old dog, new tricks?’ Dat schrijft het ANP.

  • Europese industriebeleid schiet tekort.
  • Allianz Trade pleit voor innovatie-ecosystemen.
  • Airbus voorbeeld van succesvolle samenwerking.

Industriële beleidsmaatregelen zijn terug van weggeweest. In 2023 voerden regeringen wereldwijd 2.642 van dergelijke maatregelen uit, aldus Allianz Trade. Vooral subsidies aan lokale industrieën zijn populair, met de VS, China en India als koplopers. Bekende voorbeelden zijn de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA) en de CHIPS en Science Act. Deze protectionistische maatregelen shockeerden de Europese Unie, die ze als strijdig met de regels van de Wereldhandelsorganisatie bestempelde. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

EU reageert met Green Deal

Als reactie introduceerde de EU onder andere de Green Deal en de Net-Zero Industry Act. Volgens Allianz Trade probeert de EU een balans te vinden tussen diverse doelen zoals de groene en digitale transitie, het behoud van de interne markt, innovatiebevordering en nationale controle. Dit resulteert in een strategie die zich richt op een breed scala aan sectoren, zoals halfgeleidertechnologieën, waterstof, industriële data, ruimtevaart en emissievrije luchtvaart.

Onvoldoende steun

Allianz Trade stelt dat de technologische neutraliteit van het Europese industriebeleid leidt tot minder gerichte steun voor innovatieve technologieën dan in de VS. “Teveel inhaal-acties,” aldus Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade. Geeroms noemt de Critical Raw Materials Act als voorbeeld, waarmee de EU minder afhankelijk wil worden van China voor zeldzame metalen zoals lithium. “Opeens willen we zelf met mijnbouw beginnen na jaren van uitbesteding. Dit is een inhaalrace die bij voorbaat niet te winnen is.”

Innovatie-ecosystemen

Allianz Trade pleit voor een Europees industriebeleid dat zich richt op innovatie-ecosystemen. Dit ‘horizontaal’ beleid moet zich richten op thema’s zoals mobiliteit, met investeringen in een breed scala aan bijbehorende technologieën en infrastructuren, zoals laadpalen, accu-technologie, elektriciteitsnetwerken, openbaar vervoer en alternatieve mobiliteitsopties. Hierbij moeten lidstaten hun specialisaties benutten en industrieën elkaar aanvullen.

Airbus als voorbeeld

Geeroms noemt Airbus als voorbeeld van succesvolle Europese samenwerking. “Airbus laat zien hoe het moet: groot denken en samenwerken tussen verschillende Europese landen om wereldleider te worden in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Deze samenwerking versterkt ook de technologische kennis en Europese defensie.”

Vooruit denken

Geeroms benadrukt dat Europa uit moet gaan van eigen kracht en twee stappen vooruit moet denken, in plaats van steeds achter China en de VS aan te lopen. “Voorkom bureaucratie en zorg ervoor dat niet alleen een paar grote bedrijven profiteren van subsidies, zoals bij de Amerikaanse CHIPS Act.” [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen