Tipping Point: 5 stappen naar integratie van CSRD, CSDDD en Taxonomie
Slechts 6% van de bedrijven geeft aan dat hun duurzaamheidsdue diligence-proces gebruikt wordt voor hun impactmaterialiteitsbeoordeling. Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsconsultant Frank Bold. Volgens de onderzoekers bestaan er duidelijke synergieën tussen CSRD, CSDDD en EU Taxonomy maar benutten bedrijven deze synergieën nog onvoldoende. Het rapport wijst er op dat de implementatie van UN Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGPs) en OECD Guidelines for Multinational Enterprises (OECD GL) essentieel zijn voor het benutten van synergieën tussen CSRD, CSDDD en EU taxonomy. Op de achtergrond werkt de EU aan integratie van de verschillende duurzaamheidsverplichtingen.
- EU Commission verkent omnibus regulering voor duurzaamheidsrapportage
- Slechts 6% bedrijven integreert duurzaamheidsonderzoek in verslaglegging
- Nieuwe EU-richtlijnen vereisen gecoördineerde duurzaamheidsstrategie
Het duurzaamheidskader van de EU, bestaande uit CSRD, CSDDD en de Taxonomie, is gebaseerd op de VN-richtlijnen voor bedrijven en mensenrechten (UNGP’s) en de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen (OESO GL). Deze fundamentele principes benadrukken het belang van duurzaamheid binnen de bedrijfsvoering en waardeketens. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Een studie van Frank Bold, gebaseerd op onderzoek van 100 duurzaamheidsrapporten van bedrijven, toont aan dat slechts 6% van de bedrijven duidelijk aangaf dat hun duurzaamheids due dilligence de beoordeling van impactmaterialiteit ondersteunde. Deze statistiek wijst op een aanzienlijke kloof in de integratie van processen met rapportage-eisen en benadrukt een gebied waarin finance management verbeteringen en efficiëntie kunnen stimuleren. Door een robuust duurzaamheidbeleid te implementeren, dat is afgestemd op UNGP’s en OESO GL, kunnen bedrijven zich tegelijkertijd voorbereiden op de CSDDD-vereisten, belangrijke data verzamelen voor CSRD-rapportage en voldoen aan de Minimum Safeguards van de Taxonomie.
Synergieën benutten
Voor CFO’s en financieel managers ligt de sleutel tot het navigeren door dit regelgevende landschap in het herkennen en benutten van de synergieën tussen deze richtlijnen. Het duurzaamheidszorgvuldigheidsproces, wanneer correct geïmplementeerd, vormt een hoeksteen voor naleving binnen alle drie kaders:
- CSDDD-gereedheid: Een uitgebreid zorgvuldigheidsproces zorgt ervoor dat bedrijven voorbereid zijn op de vereisten van CSDDD en aan de verwachtingen van klanten en belanghebbenden kunnen voldoen.
- CSRD-rapportage: Het zorgvuldigheidsproces biedt essentiële inhoud voor rapportage onder CSRD, met name op het gebied van materiële impact en genomen maatregelen om duurzaamheidskwesties aan te pakken.
- Taxonomie-uitlijning: Door te voldoen aan de UNGP’s en OESO GL kunnen bedrijven zich aanpassen aan de Minimum Safeguards van de Taxonomie, een cruciaal onderdeel om duurzame economische activiteiten aan te tonen.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).
Praktische uitvoering
Het implementeren van een due dilligence omvat verschillende kernstappen die direct bijdragen aan de CSRD-rapportage-eisen:
- Identificeer en beoordeel impact: Deze stap vormt de basis voor de Dubbele Materialiteitsbeoordeling (DMA) die vereist is onder CSRD.
- Stop, voorkom of beperk nadelige impact: Acties in deze fase leveren belangrijke inhoud voor openbaarmaking onder ESRS 2 en andere thematische standaarden.
- Volg effectiviteit: Dit doorlopende proces draagt bij aan de beoordeling van materiële impact en informeert de DMA-processen en resultaten.
- Communiceer: De communicatie over hoe impact wordt aangepakt, vloeit direct voort in de openbaarmaking van duurzaamheidskwesties onder CSRD
Implicaties voor het MKB
Hoewel de CSDDD mogelijk niet rechtstreeks van toepassing is op alle MKB’s, heeft deze wel een impact via waardeketens. MKB’s die deel uitmaken van de toeleveringsketens van grotere bedrijven, zullen waarschijnlijk te maken krijgen met duurzaamheidseisen van hun zakenpartners. Dit indirecte effect benadrukt het belang van duurzaamheidspraktijken voor bedrijven van alle maten en sectoren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
De weg vooruit
Nu de Europese Commissie omnibusregulering onderzoekt, wordt bedrijven aangeraden om door te gaan met implementatie-inspanningen door de synergieën tussen de verschillende kaders te benutten. Deze proactieve aanpak bereidt organisaties niet alleen voor op toekomstige regelgevende veranderingen, maar positioneert hen ook als mogelijke voorlopers in verduurzaming van bedrijfsactiviteiten.
Financiële implicaties
Het rapport wijst er verder op dat initiële investering in robuuste rapportagesystemen aanzienlijk kan zijn
- Risicobeperking: Uitgebreide zorgvuldigheid kan potentiële risico’s in de waardeketen identificeren en aanpakken, waardoor kostbare verstoringen of reputatieschade worden vermeden.
- Investeerdersvertrouwen: Transparante en conforme duurzaamheidsrapportage kan de relaties met investeerders verbeteren en mogelijk de kapitaalkosten verlagen.
- Operationele efficiëntie: Het proces van het identificeren en aanpakken van duurzaamheidsimpact leidt vaak tot operationele verbeteringen en kostenbesparingen.
- Marktpositionering: Bedrijven die uitblinken in duurzaamheidspraktijken en rapportage kunnen een concurrentievoordeel behalen in markten met een groeiende focus op ESG-factoren. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]
Op dinsdag 15 april nemen we je tijdens FM Dag 2025 mee op ontdekkingsreis door de kleine veranderingen die zorgen voor grote impact. Geïnspireerd door The Tipping Point van Malcolm Gladwell, verkennen we onder andere het integreren van laagdrempelige automatisering tot het herkennen van early warning signs in financiële patronen om het verschil in jouw organisatie maken. Reserveer nu je ticket met early-bird korting.
Technologische overwegingen
Het voldoen aan deze regelgevingsvereisten zal waarschijnlijk aanzienlijke investeringen vereisen in dataverzameling, -analyse en -rapportagetechnologieën. Dit vereist:
- Geïntegreerde rapportagesystemen: Platformen die financiële en niet-financiële gegevens kunnen beheren om het rapportageproces te stroomlijnen.
- Data-analyse: Geavanceerde analysetools om de grote hoeveelheid benodigde gegevens te verwerken voor zorgvuldigheid en impactbeoordelingen.
- Blockchain voor traceerbaarheid: Opkomende technologieën zoals blockchain kunnen een cruciale rol spelen bij het waarborgen van transparantie en traceerbaarheid in complexe waardeketens.
Stappen en maatregelen
- Integreer duurzaamheid in de kernstrategie: Benader duurzaamheid niet alleen als een nalevingskwestie, maar als een strategische prioriteit. Deze aanpak zorgt ervoor dat financiële planning wordt afgestemd op lange-termijndoelen en regelgevende vereisten.
- Investeer in robuuste zorgvuldigheidsprocessen: Geef prioriteit aan de ontwikkeling en implementatie van een uitgebreid duurzaamheidszorgvuldigheidsproces dat zowel operaties als waardeketens dekt. Deze investering vormt de basis voor naleving van CSDDD, CSRD-rapportage en uitlijning met de Taxonomie.
- Ontwikkel cross-functionele expertise: Bevorder samenwerking tussen financiën, duurzaamheid en operationele teams. Overweeg het oprichten van een toegewijde taskforce of het aanstellen van een Chief Sustainability Officer die nauw samenwerkt met de financiële afdeling om geïntegreerd denken en rapportage te waarborgen.