EU-regelgeving stuwt markt voor duurzame (gecertificeerde) bedrijfsleningen

Wat zijn de verwachte ontwikkelingen en implicaties van de groeiende markt voor gecertificeerde bedrijfsobligaties in de EU en Nederland voor CFO's?

Naarmate Europese bedrijven zich steeds moeten richten op verduurzaaming moet de markt voor groen-(gecertificeerde) bedrijfsobligaties, met name duurzaamheidsgerelateerde obligaties (SLB’s) mee ontwikkelen. Deze trend wordt gedreven door naderende EU-regelgeving en initiatieven van individuele lidstaten. Dat schrijft de belangenorganisatie voor het vergroenen van bedrijfsobligaties Sustainable bonds.

  • EU-markt voor gecertificeerde obligaties verwacht jaarlijks 30-40% te groeien
  • Nederlandse bedrijven lopen voorop bij uitgiftes van duurzaamheidsgerelateerde obligaties
  • CFO’s staan voor uitdagingen bij het navigeren door complexe certificeringsprocessen

De Europese Unie loopt volgens het rapport wereldwijd voorop bij het bevorderen van duurzame financiering, met verschillende belangrijke regelgevingen die de markt vormgeven:

EU-taxonomieverordening

Geïmplementeerd in 2020, biedt de EU-taxonomie een classificatiesysteem voor duurzame economische activiteiten. Dit kader is cruciaal voor het definiëren van wat kwalificeert als een groene of duurzame investering, wat directe invloed heeft op de uitgifte van gecertificeerde obligaties. Bedrijven zouden een scan moeten doen of hun financiering als duurzaam of groen bestempeld mogen worden.

Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)

Geïntroduceerd in maart 2021, vereist de SFDR dat financiële marktdeelnemers duurzaamheidsrisico’s en -effecten openbaar maken. Deze regelgeving verhoogt de transparantie en stimuleert de vraag naar gecertificeerde duurzame investeringen.

European Green Bond Standard (EUGBS)

Momenteel in ontwikkeling, heeft de EUGBS tot doel een gouden standaard te creëren voor groene obligaties. Eenmaal geïmplementeerd, zal het waarschijnlijk het vertrouwen van investeerders vergroten en de uitgifte van gecertificeerde groene obligaties doen toenemen. Onder kopers van dergelijke bedrijfsobligaties bestaat belangstelling voor dergelijke vergelijkbaarheid en betrouwbaarheid. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Ontwikkelingen op de Nederlandse markt

A. Groene obligatiemarkt

De Nederlandse groene obligatiemarkt groeit de laatste jaren gestaag, waarbij opgemerkt moet worden dat de overheid in 2019 haar eerste groene obligatie uitgaf en daarmee €5,98 miljard ophaalde. Dit zette een precedent voor de verstrekkers van groene bedrijfsleningen.

B. Duurzaamheidsgerelateerde obligaties

Nederlandse bedrijven wenden zich steeds meer tot SLB’s als een flexibel instrument voor het financieren van duurzaamheidsinitiatieven. Grote bedrijven in verschillende sectoren hebben met succes SLB’s uitgegeven, waarbij financiële voorwaarden worden gekoppeld aan duurzaamheidsprestatiedoelstellingen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Marktgroeiprognoses

Experts voorspellen een aanzienlijke groei in de EU- en Nederlandse markten voor gecertificeerde obligaties:

1. Algehele marktexpansie: Verwacht wordt dat de EU-markt voor duurzame obligaties de komende vijf jaar jaarlijks met 30-40% zal groeien.

2. Sectordiversificatie: Hoewel energie en nutsbedrijven de markt hebben gedomineerd, wordt verwacht dat sectoren als transport, vastgoed en productie hun aandeel in de uitgifte van gecertificeerde obligaties zullen vergroten.

3. MKB-participatie: Waarschijnlijk zullen er nieuwe initiatieven ontstaan die kleinere bedrijven toegang geven tot de markt voor gecertificeerde obligaties, mogelijk via gebundelde uitgiftes of vereenvoudigde certificeringsprocessen.

Risico’s

I. Complexiteit van Certificering: Het navigeren door de verschillende certificeringsschema’s en standaarden kan complex en tijdrovend zijn.

II. Gegevensbeheer: Het verzamelen en rapporteren van nauwkeurige duurzaamheidsgegevens voor obligatiecertificering vereist robuuste systemen en processen.

III. Balanceren van Kosten en Baten: De kosten die gepaard gaan met certificering en doorlopende rapportage moeten worden afgewogen tegen de potentiële voordelen van verbeterde financieringsvoorwaarden en aantrekkingskracht voor investeerders.

IV. Verbeterde Financieringsvoorwaarden: Gecertificeerde obligaties trekken vaak een bredere investeerdersbasis aan en kunnen potentieel gunstigere financieringsvoorwaarden bieden.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen