EU-adviesorgaan EFRAG: ‘Simpele duurzaamheidsverslaglegging Europees MKB nodig’

Komt de EU Europese MKB's tegemoet met lagere eisen voor duurzaamheidsrapportage en financiering?

Europese MKB’s krijgen mogelijk een nieuw instrument voor duurzaamheidsrapportage nu de advieskoepel EFRAG op 17 december 2024 de vrijwillige standaard voor duurzaamheidsrapportage (VSME) lanceert voor niet-beursgenoteerde micro-, kleine en middelgrote ondernemingen. Deze standaard, ontwikkeld op verzoek van de Europese Commissie, is bedoeld om duurzaamheidsrapportage voor MKB’s te vereenvoudigen en te standaardiseren. Dat meldt de EFRAG in een bericht op de website. Volgens experts kan dit de toegang tot groene financiering verbeteren en hun transitie naar een duurzame economie ondersteunen.

  • EFRAG lanceert VSME voor vrijwillige duurzaamheidsrapportage door Europese MKB’s.
  • Nieuwe standaard vereenvoudigt ESG-rapportage en ondersteunt groene financiering.
  • VSME biedt basis- en uitgebreide modules voor flexibele duurzaamheidstrajecten.

De VSME is een antwoord op de groeiende vraag naar duurzaamheidsdata van verschillende belanghebbenden, waaronder banken, investeerders en grote bedrijven. Het biedt een gestroomlijnde aanpak ter vervanging van de huidige wirwar aan niet-gecoördineerde vragenlijsten en verzoeken om ESG-gegevens waarmee MKB’s vaak te maken hebben. De standaard is vrijwillig en toegankelijk voor bedrijven die niet verplicht zijn te rapporteren onder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Het biedt hen een eenvoudig rapportage-instrument om hun duurzaamheidsreis te starten en te monitoren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Structuur

De VSME bestaat uit twee hoofdcomponenten:

  1. Basis module: Dit fundamentele niveau omvat essentiële duurzaamheidsgegevens.
  2. Uitgebreide module: Dit gedetailleerdere niveau biedt aanvullende duurzaamheidsinformatie.

Deze modules zijn ontworpen om een groot deel van de duurzaamheidsverzoeken te vervullen die MKB’s momenteel ontvangen van hun zakelijke partners. Hoewel de standaard sectoroverschrijdende rapportages omvat, erkent deze dat sommige sectorspecifieke verzoeken nodig kunnen blijven.

Ontwikkelingsproces en Stakeholderbetrokkenheid

De ontwikkeling van de VSME door EFRAG omvatte uitgebreide raadpleging van belanghebbenden:

  • Een publieke consultatie vond plaats van 22 januari tot 21 mei 2024, waarbij input werd verzameld van een breed scala aan belanghebbenden, waaronder MKB’s, brancheorganisaties, banken, grote ondernemingen, accountants en nationale standaardisatieorganen.
  • Feedback uit de consultatie werd zorgvuldig overwogen, wat leidde tot verdere vereenvoudigingen in de uiteindelijke standaard.
  • De VSME werd op 13 november 2024 goedgekeurd door de EFRAG Sustainability Reporting Board (SRB) en op 22 oktober 2024 door de EFRAG Sustainability Reporting Technical Expert Group (SR TEG). [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
    Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

Kosten-batenanalyse en toekomstige ondersteuning

Om de bruikbaarheid en effectiviteit van de VSME te waarborgen, heeft EFRAG een externe partij opdracht gegeven een kosten-batenanalyse uit te voeren. Deze analyse, samen met een feedbackverklaring waarin wordt toegelicht hoe de reacties uit de publieke consultatie zijn verwerkt, is gelijktijdig met de standaard gepubliceerd.

EFRAG plant in 2025 verschillende initiatieven om de implementatie van de VSME te bevorderen:

  • Het uitbrengen van ondersteunende handleidingen en educatieve materialen.
  • Het organiseren van voorlichtings- en bewustwordingsevenementen.
  • Het monitoren van opkomende hulpmiddelen en platforms die de implementatie kunnen ondersteunen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
    Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Betekenis voor Europese MKB’s

De introductie van de VSME is een belangrijke ontwikkeling voor Europese MKB’s en biedt meerdere voordelen:

  1. Vereenvoudigde rapportage: Door een gestandaardiseerd kader te bieden, wil de VSME de rapportagedruk voor MKB’s verminderen, wat tijd en middelen kan besparen.
  2. Betere toegang tot groene financiering: Gestandaardiseerde duurzaamheidsrapportage kan de mogelijkheden van MKB’s verbeteren om financiering voor duurzame initiatieven te verkrijgen.
  3. Verbeterde zakelijke kansen: De VSME kan nieuwe deuren openen door MKB’s in staat te stellen te voldoen aan de duurzaamheidsvereisten van grotere ondernemingen en overheidsinstanties.
  4. Inzicht voor het management: Duurzaamheidsrapportage kan waardevolle inzichten bieden in bedrijfsprocessen, wat kan leiden tot verbeterde efficiëntie en risicobeheer.
  5. Vrijwillig karakter: Als vrijwillige standaard kunnen MKB’s in hun eigen tempo aan de slag met duurzaamheidsrapportage, zonder de druk van verplichte naleving.

Uitdagingen en Toekomstperspectief

Hoewel de VSME veel kansen biedt, hangt het succes grotendeels af van de mate van adoptie en de ontwikkeling van ondersteunende infrastructuur. De geplande initiatieven van EFRAG in 2025 zullen cruciaal zijn om eventuele uitdagingen aan te pakken en ervoor te zorgen dat MKB’s de standaard effectief kunnen implementeren.

Naarmate duurzaamheid belangrijker wordt in het bedrijfsleven, kan de VSME een sleutelrol spelen bij het helpen van Europese MKB’s om concurrerend te blijven en bij te dragen aan bredere duurzaamheidsdoelstellingen. Het vrijwillige karakter van de standaard betekent echter dat de impact uiteindelijk zal afhangen van de bereidheid van MKB’s om duurzaamheidsrapportage te omarmen en de acceptatie van de VSME door de markt als een geloofwaardig kader. 

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Gerelateerde artikelen