‘ Eten of gegeten worden’ – Tom de Swaan, ABN AMRO
2004/2005
ABN AMRO wordt steeds vaker genoemd als overname-object. Dat was drie jaar geleden onbespreekbaar. Daarbij is het onduidelijk wat ABN AMRO nu echt wil. Wel zakenbankieren, of toch weer niet? ABN AMRO haalde recentelijk geld voor een beoogde overname op de moeilijke Italiaanse markt. Stagnerende baten in 2004 en het uitblijven van een concrete winstvoorspelling voor 2005 zorgden ervoor dat analisten openlijk twijfelden over de kwaliteit van de strategie. ‘We zijn niet pessimistisch voor 2005, maar geven geen specifiek vooruitzicht’, zei CEO Rijkman Groenink bij de presentatie van de meest recente jaarcijfers.
De Swaan wil eerst de effecten afwachten van de omschakeling van de boekhouding op IFRS. Pas dan is helder wat er verwacht kan worden voor 2005. Op grond van de huidige regels voerde ABN AMRO in 2004 de winst met ruim 17% op. Dat is zonder de verkoopopbrengst van onderdelen als Leaseplan en Bank of Asia. Inclusief bijzondere baten en lasten steeg de nettowinst van ABN AMRO in 2004 met 30% tot 4,1 miljard euro. De rentebaten van de bank daalden licht. Dat gebeurde vooral in de zakelijke divisie. ABN AMRO heeft last van het afnemende verschil tussen de lage en de hoge rente op de kapitaalmarkt. Banken halen hun winst traditioneel uit dat verschil.
Uitdaging
Veel van het succes van de bank hangt af van het welslagen van de vlucht naar voren, die is ingezet met de pogingen om de Italiaanse bank Antonventa deels in handen te krijgen. Lukt het niet om een betere positie te verkrijgen op buitenlandse markten, dan lijkt de overname door een grotere speler van ABN AMRO slechts een kwestie van tijd. In het eigen bankbedrijf zijn er volgens De Swaan nog tal van mogelijkheden om kosten beter te beheersen en autonome groei te realiseren, maar of dat voldoende is om aandeelhouders tevreden te houden, is de vraag.
Tom de Swaan (1946) is sinds 1999 lid van de raad van bestuur van ABN AMRO en chief fi nancial offi cer. Hij is verantwoordelijk voor Group Finance, Group Risk, Group Legal en de Economics Department. De Swaan werkte jarenlang bij De Nederlandsche Bank, na afronding van zijn studie in 1972.
ABN AMRO is een van de grootste Nederlandse banken die met succes de stap naar het buitenland hebben gewaagd. Maar de laatste jaren is het de bank niet gelukt om aan te haken bij de wereldtop. De bank heeft in de strategie met regelmaat de bakens verzet. Onder andere zakenbankieren is een activiteit die het ene moment wel en het andere moment niet bij de bank lijkt te passen.