Ervaring onbelangrijk?
Uit een onderzoek onder ruim 2.100 respondenten komt naar voren dat van de gevraagde werkgevers 43 procent discriminatie als een probleem ziet. Van de gevraagde werknemers geeft 55 procent aan ooit te zijn gediscrimineerd tijdens het sollicitatieproces. Onder de werkloze respondenten is dit zelfs 85 procent. Van de werknemers zegt 56 procent dat er op werk wel eens discriminerende grappen worden gemaakt en 40 procent voelt zich soms gediscrimineerd door collega's of werkgevers. Dit is de conclusie van Intermediair en Nationale Vacaturebank naar aanleiding van hun onderzoek.
De helft van de respondenten, 53 procent, geeft aan te zijn gediscrimineerd vanwege leeftijd; een kwart, 27 procent, is gediscrimineerd vanwege afkomst; een vijfde, 18 procent, ervaart discriminatie op basis van geslacht komt regelmatig voor. Opmerkelijk is dat het merendeel van de respondenten discriminatie op de arbeidsmarkt ziet als een probleem, maar toch een baan accepteert bij werkgevers met een slecht diversiteitsbeleid: voor slechts 12 procent is dit reden om niet bij een bedrijf te solliciteren.
Beter anoniem?
Vorige maand werd er een wetsvoorstel aangenomen waarbij werkgevers moeten kunnen aantonen wat ze aan diversiteit doen, maar 58 procent geeft aan dat de organisatie geen doelstellingen of beleid heeft op het gebied van diversiteit en zegt dit ook niet nodig te vinden. Bij 51 procent van de werkgevers wordt diversiteit in de selectie en werving van sollicitanten niet als criterium gehanteerd.
Anoniem solliciteren is een van de middelen waarmee discriminatie tijdens de selectie en werving van personeel kan worden teruggedrongen. De meerderheid van de respondenten vindt dit echter geen goede optie: slechts 16 procent van de werkgevers, 29 procent van de werknemers, 34 procent van de werklozen vindt dat dit verplicht moet worden.
(bron: DPG Recruitment; foto: Andrea Piacquadio, Pexels)