Enorme vraag naar liquiditeit bij MKB-bedrijven
Ondernemers snakken naar liquiditeit om de coronacrisis te overbruggen. Dat leidt de sociale kredietverstrekker Qredits af aan de hoeveelheid aanvragen. Voor de eerste twee weken van januari staat het totaal aantal aanvragen op 950, gemiddeld negentig per werkdag. Dat is meer dan vier keer zoveel als vorig jaar.
Dat staat in het visuele jaarplan 2020 van Qcredits. “Het spaargeld is bij de meeste ondernemers in de getroffen sectoren wel op. Ondernemers snakken naar liquiditeit. We zijn druk om nieuw budget te regelen zodat we meer corona-overbruggingskredieten kunnen verstrekken met een lage rente. Dit past bij onze rol als de sociale kredietverstrekker van Nederland”, aldus Elwin Groenevelt, oprichter en CEO van Qredits.
In 2020 verstrekte Qredits vijfduizend nieuwe kredieten, voor een totaalbedrag van 103 miljoen euro. Veertienhonderd leningen vielen onder overbruggingskrediet. Qredits is een stichting met een ANBI-status die kredieten tot 25.000 euro verstrekt aan startende ondernemers of MKB-bedrijven die willen investeren. Qredits werkt samen met de grote banken en verzekeraars, het ministerie van Economische Zaken en de Europese Investeringsbank.
Qredits heeft traditioneel veel klanten in risicovolle sectoren als detailhandel, persoonlijke verzorging en horeca. Sectoren die fors zijn geraakt door de coronacrisis. Vorig jaar stond in het teken van COVID-19 en de effecten hiervan op het ondernemerschap. Tijdens de lockdown in maart was Qredits de eerste financiële instelling die Uitstel Aflossing aanbood, met een verlaging van de rente naar 2 procent.
2021 zal in het teken staan van herstel van het MKB, aldus kredietverstrekker. Die introduceert binnenkort een diagnosetool voor bedrijven. “Want veel ondernemers zullen moeten overwegen om hun businessmodel drastisch te veranderen”, aldus Groeneveld. Ook zal een groep ondernemers besluiten om te stoppen met hun bedrijf. En andere ondernemers zien de groei van hun bedrijf juist versnellen. De juiste beslissing wordt genomen op basis van een goede diagnose en de juiste begeleiding.”