Energiewaakhond onderzoekt kosten zonnepaneelgebruikers

Heeft salderingsregeling consumenten gevolgen voor grootverbruikers?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) start een onderzoek naar mogelijke te hoge kosten die energiebedrijven rekenen aan mensen met zonnepanelen, meldt energieminister Rob Jetten. Het gaat om de terugleverkosten voor opgewekte zonnestroom die terugvloeit naar het energienet, waarbij energiebedrijven het overschot tegen een laag tarief doorverkopen. Daarover schrijft het ANP, vanochtend.

  • ACM onderzoekt mogelijke te hoge terugleverkosten voor zonnepaneelgebruikers
  • Zorgen onder energiebedrijven over behoud salderingsregeling
  • Consumentenfrustratie groeit over terugleverkosten voor zonnestroom.

Consumenten met zonnepanelen ervaren frustratie over deze kosten, merkt de bewindsman op. ACM zal nagaan of energieleveranciers geen extra kosten in rekening brengen dan de werkelijke gemaakte kosten.

De salderingsregeling in Nederland heeft mogelijk implicaties voor de stroomprijzen voor bedrijven. Veranderingen in de regeling, zoals de afschaffing van salderen vanaf 2031, zullen consumenten dwingen om een vergoeding van hun energieleverancier te ontvangen voor geleverde elektriciteit. Verwacht wordt dat afbouw van de salderingsregeling leidt tot lagere vergoedingen voor stroom dan onder de salderingsregelingen. Mogelijk dat investeringen in elektriciteitsgebruik door grootverbruikers zoals bedrijven daardoor aantrekkelijker wordt.

Zorgen over salderingsregeling

De Eerste Kamer houdt vast aan de salderingsregeling, tot ongenoegen van energiebedrijven. Deze regeling stelt gebruikers van zonnepanelen in staat om het overschot aan opgewekte energie te compenseren met verbruik op minder productieve dagen. Hoewel dit oorspronkelijk bedoeld was om de terugverdientijd van zonnepanelen te verkorten, beschouwen energiebedrijven het nu als een kostenpost.

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Gerelateerde artikelen