Eindelijk opleving Nederlandse industrie

De bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie zijn voor het eerst in twaalf maanden tijd verbeterd. Zo kwamen er meer orders binnen, onder andere uit het buitenland. Ook steeg de werkgelegenheid licht en hadden ondernemingen in de industrie minder last van prijsstijgingen, meldt de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (Nevi) op basis van haar maandelijkse enquête.
De graadmeter van de Nevi voor de stand van zaken in de industrie steeg in juni naar 51,2, tegen 49 in mei. Ieder cijfer boven de 50 wijst op groei van de bedrijvigheid in de industrie.
De ontwikkeling is opvallend, want de Verenigde Staten zijn onder president Donald Trump nog altijd verwikkeld in handelsconflicten met de Europese Unie en andere grote handelspartners. Econoom Albert Jan Swart van ABN AMRO stelt dat de verbetering mogelijk te danken is aan “voorzichtig herstel” van de Duitse industrie.
“Duitsland is de belangrijkste exportmarkt voor de Nederlandse industrie. Zo levert Nederland onder andere onderdelen voor auto’s en machines. De Duitse industrie kan verder herstellen dankzij de honderden miljarden die de nieuwe Duitse coalitie wil uitgeven aan infrastructuur en defensie”, zegt Swart. Een andere verklaring is volgens hem dat de dip in de chipmarkt mogelijk voorbij is, geholpen door investeringen in nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie.
Volgens de Nevi, die maandelijks onderzoek doet onder ongeveer 350 inkoopmanagers, kijken bedrijven in de Nederlandse industrie ook positiever vooruit. Ze verwachten het komende jaar meer vraag naar hun producten uit het buitenland. Ook zijn ze optimistischer over investeringen, uitbreidingsplannen en nieuwe producten die op de markt komen.
Het nieuws over de verbeterde omstandigheden komt op dezelfde dag dat bedrijven en vakbonden aandacht vragen voor de in hun ogen nadelige positie van de Nederlandse industrie. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland slaan met toeters, alarmen en omroepsystemen om 12.00 uur alarm over hoge energiekosten en nationale belastingen die industriebedrijven in Nederland op achterstand zouden zetten ten opzichte van concurrenten over de grens. Meerdere internationale industriebedrijven kondigden onlangs aan vestigingen in Nederland te sluiten, waarmee honderden banen verloren gaan.