Een vliegende start van je presentatie

Een vliegende start van je presentatie
Als je de gelegenheid krijgt om ergens te spreken, pak die kans dan. Spreken is één van de meest krachtige tools om de wereld deelgenoot te maken van je ideeën.
Door Margreet Bos 
 
Als je de gelegenheid krijgt om ergens te spreken, pak die kans dan. Spreken is één van de meest krachtige tools om de wereld deelgenoot te maken van je ideeën. 
 
Spreken is één van de marketing/overtuigingsmiddelen waarmee je het snelst fans krijgt, en daardoor meer klanten en tevredener (interne) klanten. Door te gaan spreken laat je meer van jezelf zien.
 
Het vertellen van verhalen is een krachtige presentatievorm. Door je verhaal te kennen en te vertellen word je herkenbaar voor (interne) klanten. Ze voelen daardoor verbinding met jou. En, als zij verbinding met je voelen, zullen ze makkelijker voor jou kiezen en meegaan met je ideeën. 
 
Als je verhalen vertelt zijn er een aantal zaken die ontzettend belangrijk zijn om dat verhaal ook echt te laten landen. Om het écht over te laten komen bij je publiek.
 
Een vliegende start
 
Eén heel belangrijk aspect van het vertellen van verhalen, is de opening.
 
De meeste sprekers realiseren zich niet dat in de eerste halve minuut van de presentatie het publiek besluit of ze naar de rest gaan luisteren. Dat gaat overigens niet bewust. Het is echt niet zo dat je publiek met een timer naast zich zit en na 30 seconden tegen zichzelf zegt: ‘Nou, wat zal ik doen? Met mijn iPhone klungelen, of verder luisteren?’ Nee, dat gaat heel onbewust.
 
Wat belangrijk is om te onthouden is: Als jij in de eerste halve minuut van je verhaal je publiek weet te triggeren, dan hangen ze aan je lippen. Uiteraard kun je dan als spreker niet achterover hangen en denken dat vanaf dat moment alles vanzelf gaat, maar onderschat de opening van je presentatie niet. Die is superbelangrijk.
 
 
Start met een verhaal
 
Verhalen vinden mensen fantastisch. Dat komt omdat verhalen het visuele brein van je publiek prikkelen. En, door een verhaal te vertellen laat je wat van jezelf zien. Hier kunnen mensen zich mee identificeren. En, ze worden nieuwsgierig naar hoe dit verder gaat. Start dus met een verhaal!
 
De twee meest gemaakte fouten bij de start
 
Helaas zie ik nog vaak dat presentaties niet starten op een manier waardoor het publiek op het puntje van hun stoel zit. Hieronder deel ik met je de twee meest gemaakte fouten bij openingen van presentaties.
 
1. De agenda van je presentatie bespreken
Dit is de meest gemaakte misser. En je zult het ook wel herkennen als je terugdenkt aan presentaties waar je bent geweest. Het klinkt ongeveer als volgt: ‘Goedemorgen. Vanochtend start ik met een persoonlijk verhaal. Daarna ga ik bespreken wat de belangrijkste strategieën zijn om goed over te komen, waarna ik nog wat tips zal geven om….blablabla’
 
2. Je CV bespreken
Deze zie ik ook vaak terugkomen. De spreker vertelt eerst wat hij of zij allemaal gedaan heeft, welke opleiding hij of zij heeft gehad en meer van die zaken die op je CV staan. Alsof je moet legitimeren waarom jij daar staat.
 
Wat betreft bovenstaande openingen: deze informatie is niet onbelangrijk, maar start er niet mee! Nogmaals: tijdens de eerste halve minuut van je presentatie besluiten mensen om te blijven luisteren of niet, dus moet die opening staan als een huis.
 
Start dus met een verhaal. En begin direct. Dus niet eerst inleiden. Bijvoorbeeld: ‘ik wil u iets vertellen dat ikzelf heb meegemaakt. En dat heeft veel indruk op mij gemaakt.’
Nee. Begin direct. Als het inderdaad indruk op je heeft gemaakt, zullen zij dat wel merken.
 
 
Lees ook:
Gerelateerde artikelen